Brzina

Ministarstvu blokirano 1,13 milijuna zbog istrage koja traje sedam godina

Gospodarstvo / Flash | 16. 03. 2017. u 08:08 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministarstvu prometa i veza BiH blokirano je 1,13 milijuna KM koje se nalaze na podračunu Vanjskotrgovinske komore BiH (VTK) zbog istrage Tužiteljstva BiH koja traje čak sedam godina. Zašto se novac uopće, mimo zakona, našao na podračunu VTK, stvar je dugogodišnjeg javašluka u Ministarstvu, s čime Tužiteljstvo BiH nikako da se uhvati u koštac, piše Faktor.

Ovaj novac je prikupljen kroz Nacionalni komitet BiH za certificiranje prijevoznika u međunarodnom prijevozu putnika i roba koji je osnovan odlukom nekadašnjeg ministra prometa Branka Dokića.

Novac na posebnom računu

Komitet koji je formiran od strane Ministarstva prometa i veza BiH, a sačinjavali su članovi Ministarstva i Komore, osnovan je Pravilnikom o uvjetima i postupku izdavanja licenci za obavljanje međunarodnog cestovnog prijevoza putnika, roba i opasnih stvari. Zadatak komiteta je da kao stručno tijelo odobrava nastavne planove i programe te nadzire ispite i certificira institucije za edukaciju prijevoznika u cestovnom prijevozu. Izdavao je i certifikat o profesionalnoj osposobljenosti za obavljanje drumskog prijevoza putnika, tereta ili opasnih materija. Ovaj certifikat je bio uvjet da bi MPK prijevoznicima odobrilo licencu, odnosno pravo da obavlja međunarodni prijevoz putnika ili roba.

Ali umjesto da novac koji prijevoznici uplaćuju za usluge ovog komiteta "liježe" na račun proračuna institucija BiH kako je i propisano Zakonom o financiranju institucija BiH, novac je odlukom Ministarstva uplaćivan na poseban podračun Vanjskotrgovinske komore BiH koji je otvoren 7. ožujka 2006. godine. Sredstva su trošena "šakom i kapom" tako da se u čitavu priču uključilo i Tužiteljstvo BiH koje pokreće istragu 2010. godine, a već 2011. SIPA izuzima dokumentaciju iz Komore u vezi ovog slučaja. Sredstva u iznosu od 1,13 milijuna KM koja se nalaze na podračunu Nacionalnog komiteta su tada blokirana i s njima Ministarstvo ni do danas ne može raspolagati zbog istrage, potvrđeno je Faktoru u Vanjskotrgovinskoj komori BiH.

Na ovaj problem ukazivali su i izvještaji Ureda za reviziju institucija BiH. Revizori su u posljednjem izvještaju o radu Ministarstva prometa i veza istaknuli da se na računu komore nalazi 1,13 milijuna KM ali da "prema usmenim informacijama, razlog za neprovođenje aktivnosti po ovom pitanju je vezan za provođenje krivičnog postupka (koji je okončan u 2014. godini)". Također, Ministarstvo nije uspjelo ni s Ministarstvom financija i trezora BiH isposlovati "legalizaciju" ovog novca.

Upravljanje novcem

Nakon što je 2011. ukinut navedeni komitet, Ministarstvo donosi Pravilnik o uvjetima i postupku izdavanja licenci i kvalifikacijskih kartica vozača za obavljanje međunarodnog cestovnog prijevoza. Tu počinju nove nezakonite radnje.

Ovlaštene osobe za upravljanje novcem na podračunu komore su od 2006. do 2008. u ime Ministarstva bili Mirko Šekara i Nikola Šego a ispred VTK Faruk Jašarević i Vesna Tokić, piše Faktor navodeći kako su od 2008. do 2011. novcem upravljale iste osobe s tim da je Vesna Tokić zamijenjena Marinom Čauševićem.

Novac s podračuna je trošen za plaćanje projekata od interesa za cestovni promet, izdavanje certifikata od Iru Academy Ženeva, uredski materijal, naknade članovima komiteta, putnih troškova komiteta i doprinosa na isplaćene naknade. Od ovoga se najveći dio odnosi na naknade po ugovore o djelu. Tako je naprimjer samo tijekom 2006. godine potrošeno 132 tisuća KM na ime naknada po ugovorima o djelu.

Šekara i Šego su inače 2012. s Enisom Ajkunićem prvostupanjskom presudom Suda BiH proglašeni krivim da su od 25. listopada 2006. do 10. siječnja 2007. godine, kao službene i odgovorne osobe u institucijama BiH, u cilju pribavljanja imovinske koristi drugom, iskoristili svoj službeni položaj. Oni su optuženi da su donijeli spornu odluku o raspodjeli CEMT dozvola pravnim osobama s područja BiH "u cilju pribavljanja koristi odabranim cestovnim prijevoznicima, pri čemu su teže povrijedili prava drugih". Ali nakon niza pravnih peripetija, Sud BiH je krajem 2016. izrekao oslobađajuću presudu za navedeni trojac. Šekari je inače Ministarstvo prometa i komunikacija BiH isplatilo otpremninu za odlazak u penziju u iznosu od 15.062 KM. On je otpremninu dobio na početku svibnja 2010. godine, odnosno u vrijeme kada je protiv njega vođen krivični postupak za zloupotrebu položaja.

Ušao i proglasio se tajnikom

U Vanjskotrgovinskoj komori BiH su za Faktor kazali da su gospodarstvenici smatrali da novac prikupljen na podračunu treba biti iskorišten za kupovinu softvera koji bi automatizirao dodjelu CEMT dozvola umjesto dosadašnje praksa koja je podložna spornim radnjama. Od kupovine navedenog softvera, sudeći prema trenutnim događanjima, neće biti ništa, piše Faktor.

S druge strane, Jašarević koji je bio ovlašten da novcem raspolaže ispred komore je godinama u pravnom sporu s Vanjskotrgovinskom komorom BiH u kojoj je nekada radio. Krajem 2016. Općinski sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu sarajevskog Kantonalnog tužiteljstva protiv Faruka Jašarevića zbog krivičnog djela samovlašće.

On se tereti da je 13. studenog 2013. godine, znajući da presuda Općinskog suda, kojom se poništava odluka Upravnog odbora Vanjskotrgovinske komore BiH o njegovom razrješenju s pozicije glavnog tajnika, nije pravosnažna, neovlašteno ušao u zgradu Komore i samovoljno stupio na mjesto glavnog tajnika.

''Nezakonito je donio odluke o smjeni potpredsjednika i aktualnog glavnog tajnika, te zabranio ulaz organima Komore, kao njezinim legalnim predstavnicima, čime je počinio krivično djelo samovlašće'', priopćili su iz Tužiteljstva KS.

Kopirati
Drag cursor here to close