Ispalo da mediji lažu

Ministarstvo smiruje umirovljenike

Gospodarstvo / Flash | 01. 02. 2016. u 13:01 R.I.
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zbog informacija o mogućem smanjenju mirovina, te u cilju upoznavanja javnosti s točnom informacijom, danas se federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača sastao s predstavnicima Saveza udruženja penzionera/umirovljenika u FBiH Mehmedalijom Rapom i Omerom Omerefendićem.

Na sastanku je nedvosmisleno zaključeno da su stav i opredjeljenje Federalnog ministarstva i Saveza udruženja penzionera/umirovljenika da dostignuta razina mirovina mora biti zadržan i osigurana njihova blagovremena isplata. U tom cilju, potrebno je da sve nadležne institucije i organi, u okviru svojih nadležnosti, poduzmu konkretne aktivnosti kako bi ovo bilo realizirano, te kako ne bi došlo do smanjenja mirovina. Ovim je, praktično, stavljena točka na svaku dalju raspravu o ''smanjenju'' postojećih mirovina.

U zajedničkom priopćenju za javnost sugovornici ističu da su svjesni da je financijska situacija u mirovinskom sustavu teška, te da podržavaju aktivnosti na osiguranju odgovarajućeg iznosa sredstava u Budžetu FBiH za tekuće financiranje mirovina ostvarenih pod povoljnijim uvjetima, uvezivanje staža i druge mjere, koje imaju za cilj pojačanu naplatu doprinosa za MIO.

Također, podržavaju rješenje da financijska stabilnost bude osigurana novim zakonom o mirovinskog i invalidskom osiguranju kroz uvođenje tzv. trezorskog poslovanja, što praktično jamči redovnu isplata mirovina. Ovo omogućava da nedostajuća sredstva za isplatu mirovina u tekućem mjesecu budu namirena iz Proračuna FBiH, odnosno drugih izvora koje osigura FBiH.

''U cilju realizacije svih ovih aktivnosti, Federalno ministarstvo i Savez udruženja penzionera/umirovljenika će u sljedećem razdoblju neposredno surađivati'', kaže se u zajedničkom priopćenju s današnjeg sastanka, koje prenosi Ured Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Podsjećamo, iz Zavoda mirovinskog i invalidskog osiguranja potvrđeno je kako iz ministarstva upućen prijedlog da se očituje o Članu 51. Zakona o mirovinsko-invalidskom osiguranju.

Spomenuti član Zakona znači da bi visina mirovina mogla varirati iz mjeseca u mjesec, odnosno da Zavod za određeni mjesec isplaćuje onoliko koliko ima novca na raspolaganju za isplatu mirovina.

Kopirati
Drag cursor here to close