U provođenju projekata

Ministarstvo komunikacija i prometa BiH neefikasno u radu

Gospodarstvo / Flash | 16. 08. 2016. u 19:17 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Neefikasnost u realizaciji projekata, nepravilnosti u javnim nabavkama i problem dugogodišnjeg angažiranja osoba po ugovoru o djelu, stavke su na koje su državni revizori skrenuli pozornost u izvještaju o radu Ministarstva komunikacija i prometa BiH za prošlu godinu. Revizori su istaknuli da je realizirano svega 16 posto ili oko 10,5 milijuna KM jer nisu utrošena sredstva koja su bila raspoloživa za projekte, među kojima su digitalizacija i gradnja mosta Svilaj i Gradiška, pišu Nezavisne.com.

Istovremeno je za neposrednu potrošnju, odnosno bez ovih programa posebnih namjena, utrošeno oko 10,4 milijuna KM. Za ugovore o djelu, na koje je skrenuta pažnja, isplaćeno je oko 74.300 KM. "Konstatirali smo da se u tekućoj godini nastavlja s angažmanom istih vanjskih suradnika iz 2014. godine na poslovima prikupljanja i obrade podataka za Inspektorat, izdavanje licenci, arhivske i druge poslove, kojima se kontinuirano isplaćuju naknade za rad za poslove koji su po prirodi iz opisa sistematiziranih radnih mjesta koja su popunjena u vrijedećoj sistematizaciji", stoji u izvještaju.

Revizori su kod upotrebe službenih vozila ukazali da je u nekim slučajevima evidentiran "prelazak" sto kilometara dnevno na lokalnim relacijama, ali i da su u pojedinim nalozima iskazane visoke, odnosno nerealne udaljenosti između gradova u BiH. Inače, na izdatke za gorivo ukupno je potrošeno skoro 42.000 KM.

Revizori su zaključili i da je sadržaj popunjene šiht liste, odnosno evidencije nazočnosti na poslu, nepouzdan, čemu treba posvetiti pozornost s obzirom na vezu točnosti ove liste sa obračunom plata. Revizori su radu ovog ministarstva dali mišljenje s rezervom iz razloga što u nekim slučajevima nisu doneseni podzakonski akti u propisanim rokovima pa je to uticalo na proces naplate prihoda, dok u nekim slučajevima nije uspostavljen pouzdan sustav interne kontrole naplate prihoda. Kao primjer je dana, između ostalog, nabavka informacijskog sustava za upravljanje procesom izdavanja dozvola za prijevoz tereta domaćim prijevoznicima i procesom izdavanja licenci i kvalifikacijskih kartica vozača za obavljanje međunarodnog cestovnog prijevoza, ali ovaj sustav, nabavljen 2010. godine, nije u potpunosti implementiran.

"U cilju pouzdanog praćenja naplate ovih prihoda, Ministarstvo je donijelo internu instrukciju, međutim u procesu revizije je konstatirano da nije uspostavljen sustav kontrole naplate prihoda na način propisan instrukcijom", navedeno je u izvještaju, pišu Nezavisne.

Kod javnih nabavki zamjerke su imali zbog načina definiranja vrijednosti ugovora i nedovoljno pažljive provjere i ocjene kvalifikacija ponuđača. Kao primjer su naveli usluge štampanja obrazaca za koje je stigla jedna ponuda i to iznosom veća od procijenjene vrijednosti nabavke, a uz to je ponuđena drugačija gramaža papira od tražene, a ipak je na kraju sklopljen ugovor s tim ponuđačem zbog hitnosti nabavke.

"Nije dopustivo da se kašnjenje u pokretanju procedure javne nabavke i izbora istog dobavljača uvijek pravda i obrazlaže na isti način, a da se pri tome ne poduzimaju aktivnosti na otklanjanju slabosti internog sistema javnih nabavki. Također, kada je riječ o gramaži papira, napominjemo da je ponovljena situacija iz ranijeg razdoblja pa se postavlja pitanje cilja i svrhe postavljenih uslova u tenderskoj dokumentaciji", upozorili su revizori. Komentar na ovaj izvještaj novinari nisu uspjeli dobiti s obzirom na to da je ministar komunikacija i prometa BiH Ismir Jusko na godišnjem odmoru.

Kopirati
Drag cursor here to close