Videokonferencija

Košarac: Turković opalila šamar stanovnicima u slivu rijeke Une

''Nitko ne govori o basnoslovnim iznosima, već sredstvima koja će biti izdvojena u skladu sa Zakonom o platama i naknadama u institucijama BiH i posebnim aktom Vijeća ministara BiH'', naglasio je ministar Košarac.
Gospodarstvo / Flash | 01. 07. 2020. u 15:37 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Staša Košarac rekao je kako kako ga potez ministrice vanjskih poslova Bisere Turković u vezi Trgovske gore podsjeća na klasičnu opstrukciju veoma važnog posla koji rade u interesu svih građana ove zemlje.

"Čini mi se da je ovo klasični šamar svim tim ljudima koji žive u slivu rijeke Une bilo da je riječ o Srbima, Bošnjacima ili Hrvatima", rekao je Košarac.

Podsjetio je da je Vijeće ministara BiH donijelo odluku o konstituiranju koordinacijskog tijela i da je ta odluka objavljena u Službenom listu, a da je i ministrica Turković sudjelovala u tom odlučivanju. U toj odluci, kaže Košarac, navodi se kako formiranjem tog tima prestaje Odluka o formiranju radne grupe iz 2016. godine.

"Ne radimo ništa paralelno i zabrinjava me takav potez da se želi reći da postoji već radna grupa. Žao mi je ako je neko deizinformirao. Ovo nije hir nijednog od nas članova Koordinacijskog tijela", kazao je.

Podsjetio je kako je u veljači imao razgovore sa ministricom Turković i da je dobio podršku za zajednički rad na tom problemu te da je tada informirao kako je plan napraviti prvo koordinacijski tim, zatim ekspertni i na kraju pravni.

"Želim otvoreno reći - vanjsku politiku definira Predsjedništvo koje je donijelo Zaključak da to Turković uradi. Danas sam na koordinacionom tijelu dobio prijedlog entitetskih ministara da tražim informaciju od Turković što je uradila u skladu s tim zaključkom", kazao je Košarac.

Naveo je kako je od svega istina da ekspertni tim ima 22 člana, te smatra da će biti potreban i veći broj ljudi. Istaknuo je da svi oni koji već rade u institucijama, a članovi su tima, neće dobivati posebne naknade. Za ostale će iznos utvrditi Vijeće ministara BiH.

"Ne smijemo dozvoliti da njihovi eksperti sat vremena ranije uđu prije nego eksperti iz BiH jer onda nikada nećemo nadoknaditi vrijeme i to je uloga ministrice da nam omogući pristup, a ne da pali šamare građanima. Želimo imati spremne kredibilne stručnjake koji će ući u taj posao u kojem će biti puno problema", kazao je Košarac.

Poručio je kako vjeruje da će na idućoj sjednici Vijeća ministara BiH biti donesena odluka o formiranju ekspertnog tima, a ukoliko točka ponovo bude skinuta, kazao je da će o tome informirati Predsjedništvo BiH.

Na sjednici koordinacijskog tima donesena je i odluka o strukturi pravnog tima koji će pomoći BiH u ovoj borbi, a to je sprečavanje opasnosti za zdravlje 250.000 ljudi koji žive u slivu Une, piše N1.

Kopirati
Drag cursor here to close