Masline

Mini uljara stigla u Stolac

Gospodarstvo / Flash | 29. 02. 2016. u 07:37 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Stolačka Udruga Hercegovački plodovi Mediterana dobila je mini uljaru, koja će, kako je ta FTV rekao Zoran Raič, predsjednik Udruge, biti od velike koristi za manje proizvođače.

Prije su maslinari ulje pravili u velikim uljarama u Ljubuškom i Čapljini, pa čak i u Opuzenu ili Stonu. Događalo se da zbog manjih količina svoje masline moraju spojiti s drugim proizvođačima što bi ponekad rezultiralo i manjom kvalitetom. Stolačkom mini uljarom i tomu bi se stalo u kraj.

Svaki ušteđeni pfening za poljoprivrednike je važan jer ionako muku muče s plasmanom i otkupom svojih proizvoda. Trošak koji će sada imati je, kažu u Udruzi "Hercegovački plodovi Mediterana", simboličan - tek da pokriju trošove električne energije.

"Odvesti masline u Ljubuški ili preko granice u Ston i Opuzen te ih samljeti - to košta i nije jednostavno, a ja se nadam da ova naša uljara biti jedan doprinos sadnji maslina i promoviranju tih kultura", naglašava Stjepan Bošković, načelnik Općine Stolac.

U Općini Stolac, ističu, čine sve da bi maslina, nar i smokva na ovim prostorima dobili mjesto koje zaslužuju, ali i da privuku ulagače. Za njih su vrata širom otvorena u Gospodarskoj zoni Hodovo, koja već ima 66 privatnih investitora. Zahvaljujući solarnom parku proizvode 3 megavata struje, a ima i novih zahtjeva za proizvodnjom dodatna 22 megavata.

Kopirati
Drag cursor here to close