Posljedice

Milijuni Amerikanaca pred otkazom, bit će bolnije nego 2008.

Izvanredne mjere koje imaju za cilj suzbijanje širenja novog koronavirusa dovele su do toga da 84 milijuna Amerikanaca ostanu kod svojih kuća, a time do potpunog prekida rada većine poduzeća u zemlji.
Gospodarstvo / Flash | 21. 03. 2020. u 18:33 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Stanje američke ekonomije se brže pogoršava, nego što je to bilo za vreme svjetske financije krize 2008. godine, piše Washington post.

Izvanredne mjere koje imaju za cilj suzbijanje širenja novog koronavirusa dovele su do toga da 84 milijuna Amerikanaca ostanu kod svojih kuća, a time do potpunog prekida rada većine poduzeća u zemlji.

Zbog ekonomskog pada milijuni Amerikanaca gube posao. Prema podacima „Bank of Amerika“, idući tjedan Ministarstvo rada će objaviti da je skoro 3 milijuna stanovnika zemlje podnijelo zahtijeva da im se pruži socijalna pomoć́ zbog nezaposlenosti.

To je četiri puta više od povijesnog maksimuma koji je zabilježen 1982. godine za vreme recesije. Svakim danom, naglašava „Washington post“, kriza se povećava jer se restorani, kinima, sportske dvorane i poduzeća zatvaraju kako se ne bi širila infekcija.

Američki ekonomisti smatraju da će se kao posljedica borbe protiv koronavirusa nivo nezaposlenosti povećati sa sadašnjih 3,3 posto na 20 posto.

„Očekujemo zaista teško vreme. Ako poduzeća budu imala ozbiljne gubitke i budu morala otpuštati radnike, a kompanije budu pred bankrotom, teško ćemo ih iz toga izvući“, navela je bivša šefica Federalnih rezervi SAD Janet Louise Yellen.

Pri tome, kako navodi list, kompanija predsjednika SAD Donalda Trumpa "Trump Organization", čiji prihodi značajno ovise od turizma i restorana, ozbiljno je postradala zbog zatvaranja niza objekata i otpuštanja radnika u tri hotela.

Sa svoje strane, nastavlja list, američke obavještajne službe su u siječnju i veljači upozoravale vlasti da povećanje infekcije može prerasti u pandemiju.

U SAD zaraženo je koronavirusom 19624, dok je umrlo 260 ljudi, prenosi sputnik.

Kopirati
Drag cursor here to close