Konverzija valuta

Milićević: Zastupnici snose odgovornost za Nacrt zakon o kreditima u ''švicarcima''

Gospodarstvo / Flash | 19. 04. 2016. u 16:00 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nacrt zakona o konverziji kredita s valutnom klauzulom u švicarskim francima (CHF) u konvertibilne marke danas je usvojio Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH, uz zaključak da može poslužiti za izradu prijedloga zakona.

Nacrt predviđa konverziju po kursu koji je važio u trenutku zaduženja, uz kamatnu stopu od pet posto.

Ovaj prijedlog ad hoc parlamentarnog povjerenstva za ispitivanje plasmana kredita u švicarskim francima ranije je odbacila Vlada Federacije BiH, navodeći da bi "mogao dovesti do pravne nestabilnosti i izložiti riziku federalni proračun''..

Ukoliko Federalni parlament usvoji ovaj zakon, zamjenica premijera i federalna ministrica financija Jelka Milićević kazala je da kao član Vlade Federacije BiH neće snositi odgovornost.

''Zastupnici bi trebali preuzeti odgovornost odnosno implikacije, koje takav zakon može donijeti ako se usvoji'', izjavila je Milićević novinarima na sjednici doma.

Tijekom razmatranja nacrta zakona, konstatirano je da će ga podržati klubovi zastupnika SDA, HDZ-a BiH, SBB-a, kao i stranački klubovi opozicije Demokratska fronta i SDP BiH.

U cilju rješavanja nepoželjne situacije za korisnike kredita i njihove obitelji, ministrica je navela da je Vlada Federacije BiH pokušavala napraviti koordinaciju između agencije, banaka i korisnika kredita to jest "vratiti tu priču u institucije, koje mogu početi razrješavati taj problem“.

''U očitovanju Vlade, mi vraćamo taj odnos banka-klijent. To je ono što se može riješiti. Vlada niti ima mehanizme niti ima bilo kakve mogućnosti uplest se u taj odnos'', naglasila je Milićević.

O ovom pitanju nenadležnim su se oglasili Centralna banka BiH i Agencija za bankarstvo.

U to vrijeme, podsjeća, Zakon je dozvoljavao takve nepovoljne kreditne aranžmane, a "nitko nije mogao predvidjeti nagli skok švicarskog franka“.

Nakon odobravanja nacrta zakona u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH, članovi Udruženja "Švicarac" izrazili su nadu da je ovo početak rješavanja problema kredita u "švicarcima".

''Usvojili smo u formi nacrta zakon kojim je cilj prije svega da se ispravi nepravda prema građanima, koja im je nanesena sklapanjem ovakvih ugovora s bankom'', kazao je predsjednik Kluba SDA Ismet Osmanović.

Prema podacima Hypo Alpe Adria banke, u Bosni i Hercegovini je aktivno blizu 5.200 kredita u švicarskim francima.

Kopirati
Drag cursor here to close