Novi zakon

Milićević: Doprinosi će biti manji

Gospodarstvo / Flash | 11. 03. 2017. u 09:48 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sve primjedbe koje su razmatrane na dosadašnjim sastancima u vezi s predloženim zakonima o porezu na dohodak i doprinosima bit će predstavljene Vladi Federacije BiH da bi se nadležni upoznali o stavu privrede i mogućim posljedicama koje slijede u slučaju usvajanja novih izmjena.

Potvrđeno je to Feni iz Agencije za unapređenje stranih investicija u BiH (FIPA), čija je generalna ocjena da će primjena propisa, ukoliko budu usvojeni u predloženom obliku u praksi prouzrokovati promjene i unijeti novine koje će se posebno negativno odraziti na realni sektor.

''Naime, zbog već postojećih nameta kao i drugih nameta koji su u najavi, poslodavci su došli do trenutka kada je upitno dalje poslovanje (bez obzira na niske stope PDV-a, poreza na dobit i poreza na dohodak)'', rečeno je iz FIPA-e.

Komentirajući navedeno dopremijerka i federalna ministrica financija Jelka Milićević za Fenu je opovrgnula da će se primjena dvaju važnih reformskih zakona negativno odraziti na realan sektor, jer bit će niže stope.

''Što se tiče doprinosa do sada je bilo na bruto plaće izdvajanja 41,5, a prema novom zakonu ti doprinosi su 33, što znači da su manji. Porez na dohodak je uvijek porez osobe koja prima plaću. To nije trošak poslodavca, nego uposlenika'', kazala je Milićević.

Jedna od preporuka FIPA-e za Federaciju BiH je "sustavno rješenje pitanja poticaja donošenjem zakona o poticajima kojim će se definirati vrste i obim poticaja, uvjeti za dobivanje ove vrste podrške, subjekti koji ostvaruju pravo na poticaje i automatizirati postupak raspodjele shodno ispunjenim uvjetima, a da bi se ublažili negativni efekti uvedenih nameta u protekloj godini".

''U ovom trenutku doprinosi su prihodi iznad proračunskih fondova, a porez na dohodak je prihod županija i općina. Ako neko bude trebao davati poticaje to su oni koji koriste te prihode. Oni će ocjenjivati i procjenjivati svako iz svog resora i što će poticati na svom prostoru'', izjavila je Feni federalna ministrica financija Jelka Milićević.

Kopirati
Drag cursor here to close