Ništa od koridora?!

Milanović pokušava prikupiti novac za izgradnju Pelješkog mosta iz europskih fondova

Gospodarstvo / Flash | 18. 07. 2012. u 07:50 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izvori bliski hrvatskoj Vladi potvrdili su tamošnjim medijima kako će premijer Zoran Milanović pokušati prikupiti novac za izgradnju Pelješkog mosta iz europskih fondova.

Ako dobijemo potporu Bruxellesa, ne isključujemo mogućnost gradnje jeftinijeg Pelješkog mosta, potvrdio je u razgovoru za Globus ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić.

Hajdaš Dončić je rekao da Vlada intenzivno razgovara s predstavnicima Europske komisije o mogućnostima povezivanja hrvatskog teritorija. Navodno postoje dvije opcije - neumski koridor i jeftinija varijanta Pelješkog mosta.  

- Kao resorni ministar dao bi prednost mostu, ali njegova gradnja nije moguća ako ga Bruxelles ne bude sufinancirao s 50 do 75 posto. Ako se ne dobije novac EU-a, onda treba graditi neumski koridor - rekao je ministar.

Hrvatske vlasti već duže vrijeme navode kako trenutačno nemaju novac za ovaj projekt, ali čini se kako mjesecima lobiraju u Europskoj komisiji kako bi preko njihovih fondova osigurali potreban novac.

- Hrvatska će morati kandidirati projekte za novac koji će nam biti na raspolaganju, a projekt Pelješkog mosta već je gotov, s tim da ga ipak treba redimenzionirati i učiniti jeftinijim, rekao je izvor blizak Vladi RH.

Ipak, priznaje kako zasad nemaju nikakva jamstva Europske komisije, ali smatraju kako mogu kvalitetno argumentirati daje za Hrvatsku jako važno imati prometni kontinuitet s jugom države.

- Kad bismo iz europskih fondova dobili 85 posto novca potrebnog za gradnju mosta, ostatak bismo mogli sami osigurati. Kao problem bi se mogla nametnuti činjenica da bi u tom slučaju skoro sav novac iz tih fondova išao u samo jedan kraj Hrvatske, no pretpostavljam da bi se naši građani u, primjerice, Slavoniji složili daje ovdje riječ o nacionalnom interesu, zaključuje izvor iz Vlade.

Inače, Europska komisija i Europska investicijska banka ranije su odbile financiranje gradnje Pelješkoga mosta.

Potpredsjednik EIB-a Matthias Kollatz Ahne u travnju prošle godine objasnio je da ta banka ne želi dati zajam za Pelješki most s kamatama povoljnijim od komercijalnih jer oni prije svega financiraju transgranične prometne projekte. Dodao je da bi EU-u bolje odgovarao dogovor vlada Hrvatske i BiH o jeftinijem rješenju.

Ipak, postoji realna mogućnost da se sada taj novac odobri, a na taj način bi se sigurno odustalo od gradnje neumskog koridora. To je jasno iz svih poteza hrvatskih vlasti posljednjih mjeseci, koji su tražili mnoga rješenja, od megatrajekata po pontonskog mosta, kako bi povezali ostatak zemlje s jugom, a da to ne ide kroz našu zemlju.

Kopirati
Drag cursor here to close