ekonomski forum

Mediteran zaslužuje važno mjesto na listi prioriteta nove administracije

Gospodarstvo / Flash | 17. 11. 2016. u 08:12 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Transatlantski ekonomski forum na kojem će se okupiti predstavnici 13 zemalja mediteranske regije bit će održan 5. i 6. prosinca u Washingtonu, a domaćin je već prepoznatljivi Centar za transatlantske odnose SAIS pri Johns Hopkins univerzitetu. Kako su najavili organizatori, ovo okupljanje je planirano u sklopu projekta “Mediteranski bazen”, a u njemu će sudjelovati i predstavnici tranzicijskog tima nove američke administracije, kao i visokorangirani dužnosnici State Departmenta, Ministarstva obrane SAD-a, te reizabrani američki kongresmeni i senatori.

Dvodnevni forum bit će prilika za susrete predstavnika 13 zemalja regije Mediterana sa brojnim firmama iz SAD-a, a svoj doprinos angažmanu na budućoj suradnji dat će i ovogodišnji dobitnici nagrade SAIS-a: Husni Bey, jedan od najbogatijih poslovnih ljudi iz Libije, Ali Haddad, predsjednik foruma poduzetnika Alžira te ETHRB firme koja vodi skoro sve infrastrukturalne projekte u Alžiru, Dušan Knežević, vlasnik Atlas grupe i predsjednik mediteranskog sveučilišta iz Crne Gore, Hisham Fahmy, predsjednik američke gospodarske komore u Egiptu – organizacije sa preko 1.000 poslovnih subjekata, Ilija Studen, vlasnik Studen holdinga, i Andre Azoulay, savjetnik kralja Maroka.

Koorganizator ovogodišnjeg foruma je Gospodarska komora SAD-a, a Američko-bosanska fondacija, regionalni strateški partner Centra za transatlantske odnose SAIS-a i jedan od suorganizatora, pripremila je i promotivni film povijesnog turizma u BiH koji će biti predstavljen na ovom događaju kao važan doprinos promociji razvoja turizma u BiH.

Konferenciju će otvoriti predsjedavajući korporativnog savjetodavnog odbora SAIS-a Mujo Selimović, generalni direktor Grupacije MIMS i Sarajevska pivara, i Ann Peterson, pomoćnica državnog tajnika SAD-a za Bliski istok. Osam televizija se već prijavilo da prati rad konferencije kao i brojni novinari iz zemalja regije. Zainteresirani su za velike projekte koji obično prate ovakve događaje: očekuje se, naime, da na forumu budu i službeno pokrenuta dva velika projekta.

U sklopu inicijative “Mediteranski bazen” za 2017 godinu, priprema se opsežan program podrške razvoju odnosa SAD-a sa Alžirom i Turskom, koji će se i organizirati na SAIS-u u Washingtonu gdje će biti pripremljene objavljene posebne publikacije posvećene ovim zemljama.

Što se tiče Bosne i Hercegovine, zahvaljujući skromnoj ali značajnoj podršci Županiji Sarajevo i Vlade Federacije BIH, Američko-bosanska fondacija ima svoj continuum privilegirani projekt, čiji će rezultati doprinijeti zamahu euroatlantskog puta u 2017. godini, a već u veljači je planirano objavljivanje publikacije “Vizija 2020 za BiH na njenom europskom putu” za čije izdanje je predgovor napisao Šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH Lars Gunnar Wigemark.

Uz brojne autore, na svom tekstu radi i američka veleposlanica u BiH Maureen Cormack.

Kopirati
Drag cursor here to close