Radna snaga

Medicinske sestre odlaze u inozemstvo zbog zarade i edukacije

Gospodarstvo / Flash | 23. 10. 2015. u 13:58 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Diplomirana medicinska sestra i članica Organizacijskog odbora simpozija Mirsada Čustović kazala je novinarima da su se medicinske sestre iz država jugoistočne Europe na tom skupu bavile razvojem sestrinstva u neurokirurgiji kroz povijest i njihovom edukacijom, koja mora pratiti razvoj neurokirurgije i stupanj edukacije liječnika iz te oblasti medicine.

''Uloga medicinskih sestara značajna je u procesu zbrinjavanja neurokirurških bolesnika,s obzirom na to da je to najteža patologija u medicini. To su bolesnici koji se zbrinjavaju zbog ozljeda glave, kralježnice i ostalih ozbiljnih dijagnoza'', istakla je.

U BiH se medicinske sestre, nakon završene srednje medicinske škole, educiraju na fakultetu zdravstvenih studija. Čustović misli da se na fakultetu nedovoljno uči o neurokirurškom sestrinstvu, te ističe da se one uglavnom educiraju same kroz posao, a značajnu podršku imaju od liječnika neurokirurga i glavnih medicinskih sestara.

''Trenutno na fakultetima nemamo odjel na kojem se govori o neurološkom sestrinstvu i specifičnosti zdravstvene njege neurokirurških bolesnika. Nadamo se da ćemo i na ovom skupu postaviti temelje koje ćemo kasnije izgrađivati'', kazao je.

Iako ne raspolaže točnim podacima o broju neurokirurških sestara u BiH, svjesna je da se nakon završenog fakulteta zdravstvenih studija mnoge od njih prijavljuju za odlazak na rad u inozemstvo, najviše u Njemačku.

''Jedna sestra koja je bila zaposlena na sarajevskoj neurokirurgiji prošle godine je otišla u Njemačku, a nakon godinu dana javila je da ostaje tamo gdje joj je omogućena kontinuirana edukacija u okviru posla koji je tamo dobila'', naglasila je.

Predsjednica Udruge medicinskih sestara i tehničara neurokirurgije Hrvatske Biljana Kurtović zaposlena je na Klinici za neurokirurgiju KBC "Sestre milosrdnice“ u Zagrebu. S kolegicama iz jugoistočne Europe na sarajevskom skupu radila je na promicanju neurokirurškog sestrinstva, u vidu širenja znanja i vještina te profesije.

''Sestrinstvo je u Hrvatskoj na zavidnom nivou, s obzirom na to da postoje sveučilišni, stručni studiji, do razine doktorata. U toj struci ne zaostajemo za ostalim državama EU, vrlo dobro im pariramo'', kazala je.

Naglašava da je značajan broj i njenih kolegica i kolega zainteresiran za odlazak u inozemstvo, ali da se i u Hrvatskoj ozbiljno radi na otvaranju novih radnih mjesta, stvaranju boljih uvjeta za rad i omogućavanju cjeloživotne edukacije čime ih nastoje zadržati.

''Ulaskom u EU otvoreno je novo tržište ne samo za medicinske sestre nego i za ostale zdravstvene djelatnike, ali i druge profesije'', naglasila je Kurtović.

Prvi simpozij neurokirurških sestara jugoistočne Europe organiziran je u okviru Kongresa udruženja neurokirurga jugoistočne Europe, koji se od 22. do 25. listopada održava u Sarajevu i okuplja stručnjake iz te oblasti medicine iz Europe i svijeta.

Na službenom otvaranju ovog kongresa danas je prikazan i dokumentarni film o razvoju bh. neurokirurgije, te postavljeni štandovi s medicinskom opremom i preparatima.

Kopirati
Drag cursor here to close