Gadžić za Bljesak

Loši ugovori u Aluminiju ne smiju ostati nekažnjeni

Gospodarstvo / Flash | 24. 01. 2017. u 08:39 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Želim pozivanje na odgovornost svakoga tko se drznuo poniziti i dovesti na sami rub propasti ovu tvornicu, ugroziti egzistenciju njezinih djelatnika i njihovih obitelji. To ne smije ostati nekažnjeno!'', rekao je za Bljesak.info, Mario Gadžić, direktor Aluminija d.d. Mostar zamoljen da prokomentira više puta ponovljene navode da su u ovoj tvornici na snazi bili neki ugovori koji su ugrožavali poslovanje te hoće li zbog njihovih potpisivanja netko biti prijavljen pravosuđu.

''Što se tiče prijava, procesa i kažnjavanja onih koji su, na ovaj ili na onaj način, oštetili ili sustavno oštećivali Aluminij, niti su u mjerodavnosti niti u opisu posla Uprave Društva. Javna je informacija da su različna istražna tijela ove države, s više razina, kako inspekcijska tako i policijska, boravila u Aluminiju. Moja uloga u toj priči, kao prvoga čovjeka ove strateški bitne tvornice koja mora zaokružiti složen proces svojega oporavka i povući cijelo ovo podneblje naprijed, jest sve naše raspoložive resurse staviti istražiteljima na raspolaganje. To smo učinili i, kada god bude traženo, to ćemo i činiti. Jesu li pokrenuti procesi, ako nisu hoće li i kada biti, protiv koga? To su upiti za adrese tužiteljstava i sudova'', rekao je Gadžić.

Istaknuo je kako je konstrukcija ''štetan ugovor'' u gospodarskomu značenju poprilično ozbiljna.

''A ako zalazimo u pravno, odnosno u kazneno područje i teško je dokaziva. Čak i međunarodno pravo propisuje kako je štetan ugovor onaj u kojemu je ugovorena više od 50 posto veća cijena od one koju je na tržištu moguće postići. Nije mi poznato da je tako drastičnih razlika u Aluminiju bilo, ali je itekako bilo ugovora koji, u najmanju ruku, nisu bili dobri za Aluminij'', rekao je Gadžić i ponovio ranije navode kako, da su bili dobri, ugovore ne bi dirali.

''No, za njih radije koristim termin loši ugovori, a oni su Aluminij vodili u sigurnu propast i da su ostali na snazi ova tvornica nedvojbeno ne bi preživjela 2017. godinu. No, svi su ti ugovori sada stvar prošlosti, jer smo reviziji podvrgnuli ukupno zatečeno stanje i, u manje od četiri mjeseca, pročešljali smo, potom radikalno izmijenili ili čak raskinuli loše ugovore, te od 1. siječnja 2017. Aluminij posluje isključivo na zdravim tržišnim osnovama'', rekao je za Bljesak.info Gadžić.

Kopirati
Drag cursor here to close