Dear Madam, dear Sir

Londonski RGA upozorava Federaciju: Predloženi zakon o igrama na sreću suprotan europskoj praksi

Gospodarstvo / Flash | 21. 09. 2016. u 07:03 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izvršni direktor najvećeg trgovačkog društva za online klađenje Remote Gamblig Association (RGA) sa sjedištem u Londonu i Bruxellesu upozorio je federalne vlasti da zakon o igrama na sreću kakav planiraju usvojiti u Federaciji neće donijeti željene rezultate, piše Patria.

Clive Hawkswood je rekao da oporezivanje igrača prilikom uplate u kladionice kao i oporezivanje dobitaka neće povećati porast poreza u javnom proračunu, kako najavljuju federalne vlasti. Osim toga, takav sustav je, kaže Hawkswood, u suprotnosti sa praksom koja se primjenjuje širom Europe.

SDA pokušava usvojiti federalni Zakon o igrama na sreću po kojem bi se oporezivale sa deset posto sve uplate u kladionice, te sa deset posto svi dobici u kladionicama. Dakle, ovaj zakon predviđa da oporezuje igrače, a ne priređivače igara na sreću.

Oporezivanje bi se odnosilo na sve igre na sreću, izuzev igara na automatima. Automata u BiH ima samo u poslovnicama Lutrije BiH. Ti aparati nisu u vlasništvu Lutrije BiH, ova kompanija aparate iznajmljuje od svjetske grupacije Novomatic. Zbog toga se sumnja da iza kontroverznog zakona u FBiH stoji upravo Novomatic, piše Patria.

Domaći priređivači igara na sreću smatraju da bi ih zakon kako predlaže SDA doveo u neravnopravan položaj u odnosu na Novomaticove aparate, online kladionice, kao i kladionice u RS ili online kladionice, gdje uplate i dobici nisu oporezovani.

Za ovakav Zakon o igrama na sreću najviše se zalaže generalni tajnik SDA Amir Zukić. Podršku ima i u SBB-u.

Zakon je većinom glasova usvojen na Vladi FBiH i Zastupničkom domu PFBiH, ali još uvijek nije dobio podršku u Domu naroda.

"Primijetili smo s zabrinutošću vaše namjere da nametnete deset posto porez na promet na klađenje, uz dodatnih 10 posto poreza na dobitke, te bismo željeli objasniti negativne posljedice takvog zakona", napisao je Hawkswood te nastavio:

1) Takav zakon je u suprotnosti sa praksom koja se primjenjuje širom Europe, 2) Isti će učiniti licencirani model klađenja neodrživim, 3) Isti će dovesti do prikupljanja vrlo malo poreza, 4)

Lokalni potrošači će se prebaciti na online priređivače čije je sjedište izvan zemlje i koji neće biti obvezni da plaćaju porez na klađenje, 5) Kada bi se ovakav pristup usvojio u zemljama članicama Europske unije predstavljao bi kršenje državne potpore i pravila tržišnog  natjecanja.

Hawkswood je ovo pismo uputio premijeru FBiH Fadilu Novaliću, predsjedniku FBiH Marinku Čavari, predsjedavajućoj Doma naroda Parlamenta FBiH Lidiji Bradari, predsjedavajućem Zastupničkog doma Parlamenta FBiH Edinu Mušiću te federalnoj ministrici financija Jelki Miličević.

"Ne stječe se dojam da je bila održana javna rasprava po pitanju predloženih poreznih promjena. Da je bila održana javna rasprava mi bismo tada istakli naprijed navedeno, ali se nadam da ćete svejedno uzeti u obzir naprijed navedeno i kao rezultat da ćete ponovno razmisliti o svojoj odluci", navodi se u pismu Hawkswooda.

"Kao industrija naravno da smo navikli da je klađenje oporeziva i regulirana aktivnost. Mi nismo protiv toga, a naši članovi su licencirani u mnogim nadležnostima kako unutar tako i izvan Europe. Kao takvi imamo ogromno iskustvo, iz prve ruke, o tome što je potrebno  za uspjeh kako vlade, tako i potrošača i cijele industrije. Najbitniji dio je usvajanje efektivnog poreznog režima.

Stoga, predložili bismo da pogledate primjere prakse iz drugih nadležnosti. Učinivši to vidjet ćete da zemlje koje imaju bruto porez na dobit su uspješnije. Ostalih nekoliko koje su usvojile porez na promet su sve više u manjini iz jednostavnog razloga što isti ne funkcionira u oblasti modela klađenja.

Procijenjeno je da će se dobit Vlade Ujedinjenog Kraljevstva u 2015-2016 godini povisiti 500-700 milijuna eura, od poreza iz oblasti klađenja samo od priređivača online klađenja. Također povećat će se sličan iznos od strane zemaljskih kladionica. Radi se o većem tržištu nego što je vaše ali je jasno da se ovakav režim može primijeniti u kojem će priređivači biti uspješni i moći će sebi priuštiti da plaćaju značajne iznose poreza svojim vladama.

Rješenje je u porezu na bruto dobit (GPT). Porez na bruto dobit (GPT) direktno utječe na prihode priređivača igara na sreću. To stvara tržišno natjecanje na razini priređivača, dozvoljavajući slobodu pružanja usluga sa velikim izborom i vrijednost bez brige za maržu od posebnih ponuda. GPT je najbolja opcija za sektor online klađenja, jer ima najveći potencijala da osigura dobru vrijednost, zabavu i izbor potrošačima.

Nametanje poreza na promet je u suprotnosti sa trenutnim trendom širom Europe, gdje su se Ujedinjeno Kraljevstvo, Danska, Španjolska, Rumunjska, Bugarska i Italija (za neke proizvode), odlučili za porez na bruto dobit. GPT je predvidljiv porez kojeg priređivači igara na sreću mogu jednostavno i transparentno izračunati. GPT sustav je također administrativno jednostavniji, iziskuje manje troškove državi i niže troškove priređivaču.

Cijenimo složene izazove sa kojima se vlade suočavaju prilikom uspostave uspješne regulacije i poreznih sistema na tržištu igara na sreću. Ipak se nadamo da će vas ono što smo rekli potaknuti da povučete planove oporezivanja uplata i dobitaka i prihvatite porez na bruto dobit – stoji dalje u pismu Hawkswooda.

On dalje navodi da će stručnjaci iz RGA pomoći da Federacija dobije dobar zakon o igrama na sreću te da se kompanija stavlja na raspolaganje vlastima u FBiH, prenosi Patria.




Kopirati
Drag cursor here to close