(I)legalno

Lokalni moćnici ostavljaju livanjska sela bez vode

Radilište nije označeno propisno, pa praktično nije moguće jasno utvrditi tko je izvođač radova dok ne postoje informacije ni o krajnjim namjerama investitora.
Gospodarstvo / Flash | 20. 09. 2019. u 13:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Livno  / www.relax-portal.info

Šest sela u blizini Livna, ispod planine Tušnica, kao i sela koja se napajaju sa obližnjeg izvora Pašinac koji je trenutno u fazi rekonstrukcije sredstvima lokalne zajednice i grada Livna moglo bi ostati bez pitke vode, nakon što je privatna tvrtka počela iskopavati bušotine na području Poljane.

Neoznačeno radilište

Ranija praksa pokazuje da kada se vrše slična bušenja na mjestu vodocrpilišta, postoji opasnost da se ‘izgube’ postojeći izvori, zbog otjecanja podzemnih voda u novoizgrađenu bušotinu.

Pročitajte još

Radilište nije označeno propisno, pa praktično nije moguće jasno utvrditi tko je izvođač radova dok ne postoje informacije ni o krajnjim namjerama investitora. Lokalno stanovništvo prepoznaje da radove na vodocrpilištu izvodi makedonska tvrtka, zbog čega je od Službe za poslove sa strancima zatraženo da daju informaciju jesu li makedonskim državljanima izdavali dozvole za boravak na području Livna, piše Patria. 

Sve što je za sada moguće saznati o cijelom projektu je da je koncesiju na vodocrpilište ispod planine Tušnica ranije imala tvrtka Dže-Co d.o.o. Livno, koju zastupa direktor Branko Džeko. Tvrtka je početkom 2016. godine pokrenula stečaj, pa je koncesijsko pravo na to vodocrpilište preneseno na ''Lara Natural'' d.o.o. Prijenos koncesijskog prava potvrđen je na Vladi HBŽ u lipnju 2018. godine. Također, nije jasno kako je došlo do prekida koncesijskog prava, jer je koncesionaru trebala biti oduzeta koncesija zbog ulaska u stečajni postupak. To eksplicitno kaže Zakon o koncesijama, koji je u ovom slučaju prekršen.

Uništeno raslinje

Slučaj je prijavljen Federalnoj upravi policije (FUP), kao i Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA). U prijavi je, između ostalog, navedeno da se za uređenje pristupnih puteva do bušotina koriste mašine javnog poduzeća ''Li-Čistoća'', ''radovi se izvode nezakonito''.  ''prijenos koncesijskog prava je urađen mimo zakona.''

''31. kolovoza 2019. godine Ivica Krivić, direktor javne kompanije ''Li-Čistoća'' i Mate Šiško zaposlenik Ministarstva gospodarstva u Hercegbosanskoj županiji došli su na područje izvora Pašinac u Livnu, zaseok Krivića Gaj (područje odakle je najlakše pristupiti koncesijskom prostoru) te za njima dolazi nelegalno transportirani buldožer u vlasništvu gradske kompanije ''Li-Čistoća'' te započinju izgradnju puta na zemljištu koje je obuhvaćeno šumskim osnovama gospodarske jedinice Šumarija Livno. U kratkom roku buldožer uništava raslinje oko izvora i probija put u dužini od tristotinjak metara (uništavanje javnog dobra i kršenje zakona o šumama jer nije izvršena prenamjena šumskog zemljišta kako to Zakon o šumama propisuje)''.

''Zakon o koncesijama Hercegbosanske županije eksplicitno navodi da koncesijski odnos prestaje otvaranjem stečajnog postupka nad koncesionarem. U slučaju Dže-Co d.o.o. zakon nije ispoštovan. Koncesijsko pravo je samo preneseno na drugo pravno lice.''

Mještani su trenutno blokirali put i ne dozvoljavaju daljnje radove.

Kopirati
Drag cursor here to close