Vlada

Ljudska prava i zapošljavanje članova obitelji

Gospodarstvo / Flash | 28. 12. 2016. u 12:45 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Veliki broj nepravilnosti uočen je u Prijedlogu zakona o zabrani zapošljavanja članova uže obitelji predsjednika i potpredsjednika Federacije Bosne i Hercegovine i članova Vlade Federacije BiH u javnim organima, koji je podnio Denis Gratz, zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH, navedeno je u mišljenju Federalnog ministarstva pravde o kojem se izjašnjavala Vlada F BiH

Kako je priopćeno, ključna nepravilnost je da većina odredbi nije u suglasnosti s Ustavom Federacije Bosne i Hercegovine.

''To se prvenstveno odnosi na odredbe 61. 1. i 5. ovog prijedloga, koje su u suprotnosti s ustavnim odredbama o ljudskim pravima i slobodama, a kojim je ustanovljeno pravo svim građanima da sudjeluju u javnim poslovima i imaju jednak pristup javnim službama'', navedeno je nakon sjednice Vlade.

Osim toga, kaže se u izjašnjenju, Prijedlog ovog zakona je u suprotnosti sa Zakonom o organizaciji organa uprave u Federaciji Bosne i Hercegovine, Zakonom o državnoj službi u Federaciji BiH i Zakonom o namještenicima u organima državne službe u FBiH, jer je u odredbi člana 3. data definicija pojmova državni službenik i namještenik, koja nije u skladu s odredbama ovih propisa.

Kopirati
Drag cursor here to close