Zatvoren kiosk

Ljubinje: Kupovina novina na kiosku otišla u povijest

Gospodarstvo / Flash | 17. 06. 2016. u 19:08 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Ljubinju je zatvoren i posljednji kiosk, tako da stanovnici ove općine i službeno nemaju nijedno mjesto na kome bi mogli kupiti novine, pišu Nezavisne novine.

"Mi nekako dođemo tko na kraju svijeta jer smo dugi niz godina kuburili s autobuskim linijama, s obzirom na to da, ako se izuzmu prolazne linije, nismo povezani ni s jednim gradom u okruženju osim s Trebinjem", kažu ogorčeni Ljubinjci.

Ističu da su s Trebinjem povezani samo zahvaljujući dobroj volji njegovih građana i subvencijama koje dobivaju od Trebinjaca.

"Da nam ukinu internet, izgubili bismo vezu sa svijetom", ogorčeni su Ljubinjci.

U javnim ustanovama ove općine, poput Doma zdravlja, Srednjoškolskog centra i Narodne biblioteke kažu da su svjesni da internet izdanja ne mogu zamijeniti tisak, naročito kada je u pitanju obavezni primjerak koji ustanove kulture moraju imati, ali da problem nije u njima.

"Problem je u tome što ovdje nema 'matematike' jer je kiosk neisplativ, s obzirom na to da distributeri ne dovoze novine u jutarnjim satima, kao u ostalim sredinama, već one u Ljubinje stignu u 13, 14, nekad i do 15 sati, kad postaju neiskoristive", ističe Dalibor Medan, trebinjski vlasnik lanca kioska "Đim trejd", u čijem je vlasništvu bio i posljednji kiosk u Ljubinju.

Pojašnjava da tada više nitko neće kupovati novine jer su se s novostima upoznali na internet izdanjima.

Ne smatra, ipak, da je sve završeno, navodeći da ovo nije trajno rješenje, tim prije što su u tijeku i pregovori s lokalnim vlastima da se nađe rješenje, barem da uspostave kontakt s distributerima kako bi se tražila mogućnost da novine dolaze ranije na kiosk.

"Ljudi nas često pitaju zašto ne nabavljamo novine i čude se kako kod nas nema tiska, a u trebinjskom 'Tropic marketu' ima, ali mi tu nemamo odgovor jer smo i sami svjesni da se u svim drugim gradovima i po marketima kupuju novine, a kod nas nema ni mjesečnog tiska, križaljki, ništa...", kaže prodavačica iz "Tropic marketa" u Ljubinju.

Medan, ipak, tvrdi da će se potruditi da nađe rješenje kako da stari kiosk zamijeni novim, modernije dizajniranim, ali se razmatra i njegovo prebacivanje na drugu, prometniju lokaciju.

Osim Ljubinja, gdje su nekad svoje kioske imali i "Borba" i "Oslobođenje", jedino se još u Berkovićima ne prodaju novine, gdje je prije tri godine također zatvoren posljednji kiosk.

Kopirati
Drag cursor here to close