Harmony

Ljetovanje na Pašmanu na neuobičajeni način za Jadran

Gospodarstvo / Flash | 04. 08. 2012. u 12:56 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U ljetnoj ponudi Hrvatske jedno od najvažnijih mjesta za aktivan odmor je ekološki zdrav otok Pašman. Novinarka Fene provela je sedam dana na ovom dalmatinskom otoku s kojeg objavljujemo njenu reportažu.

Pašman je otok u zadarskom arhipelagu, od Zadra i Biograda odvojen slikovitim Pašmanskim kanalom po kojemu su, poput niske bisera, razasuti deseci malenih otočića. Morska struja koja mijenja smjer svakih šest sati čini ovdje more najčistijim na Jadranu.

Ono što ovaj otok izdvaja od ostalih turističkih mjesta na jadranskoj obali je Program zdravog življenja "Harmony" koji u mjestu Kraj, posljednjih osam godina, organizira poduzetnica Vesna Brkić.

Dvadesetak profesionalaca okupljenih u "Harmony" intenzivno rade na ponovnom povezivanju čovjeka s prirodom, rehabilitaciji onoga što smo, uz tehnološka dostignuća i svakodnevnu užurbanost u potrazi za materijalnim, skoro u potpunosti zaboravili.

Stoga, od lipnja do rujna, "Harmony" pruža bogat program za više od tisuću gostiju sa svih strana svijeta. Ideja je jednostavna, a potaknuta sve većim zahtjevima turista da tijekom odmora učine nešto dobro za tijelo, duh i um.

Program se odvija tijekom sedmodnevnog aranžmana, a u cijenu od 480 eura uključen je smještaj, tri obroka dnevno, seminar po izboru, tretmani ljekovitim blatom te biljni čaj za detoksikaciju. Trave za pripremanje čaja su prethodno na otoku ubralo i pripremilo za upotrebu osoblje "Harmonyja".

Smještaj, možete birati između kampa i spavanja pod šatorom ili apartmana uz manju doplatu. Interesantno je da većina gostiju bira šatorski smještaj zbog, kako su istakli, bližeg kontakta s prirodom.

Gostima su na raspolaganju različite masaže, od tradicionalne kineske, zatim u svijetu popularne "peloha" masaže s eteričnim uljima, refleksologije, "shiatsu" masaže koja po drevnim predanjima otvara energetske tačke i osigurava protok energije u svim dijelovima tijela, do standardne sportske masaže. Također, nude se i usluge kiropraktičara ili reiki majstora koji će se pobrinuti da otklone neugodne bolove u kičmi, vratu ili zglobovima.

Ono što ovu vrstu odmora čini jedinstvenom su i predavanja te učenje različitih tehnika vježbanja. Majstori sve popularnije yoge uvest će vas u tajne drevne vještine koja kombinira istezanje i oblikovanje mišića i pravilno disanje.

Predavanja su raznovrsna i na jednom mjestu čut ćete sve o drevnim civilizacijama, upoznati se sa snagom i mogućnostima različitih tonova, naučiti što mogu različite biljke učiniti za vaše zdravlje, okušati se u pravljenju prirodnih kozmetičkih preparata...

Aktivnosti počinju u 5 sati ujutro, što nije obavezno, ali je preporučljivo. Šetnjom se stiže do vrha brdašca na kojem se, uz stručnu osobu, radi "sungazing" ili "sunčana yoga". Za popularnost ove yoge koja zagovara gledanje u Sunce zaslužan je Hira Ratan Manek koji tvrdi da sungazing nosi sa sobom slobodu i neovisnost.

"Sunčana yoga" radi se odmah po izlasku Sunca ili uoči samog njegovog zalaska, a zbog blagosti sunčevih zraka u tom periodu.

Upravo ovom vrstom yoge koja se sastoji od gledanja u Sunce u periodu od 10 sekundi, a zatim se svaki naredni dan povećava vrijeme gledanja za dodatnih deset sekundi, započinje dan u "Harmonyju". Nakon "sunčane yoge" slijedi šetnja po šumi koja se tek budi i pruža prekrasne mirise prirode okupane rosom.

Potom silazite na prekrasnu pješčanu plažu gdje se radi ispiranje sinusa morskom vodom te tzv. pothlađivanje tijela, odnosno, kupanje u jutarnjem moru. Ideja je da vam tijelo zapamti jutarnju svježinu mora kako vam u toku dana ne bi bilo prevruće. Jednostavno i efikasno!

Slijedi sat yoge te doručak bogat vlaknima, vitaminima i mineralima. Za spremanje hrane koja je isključivo vegetarijanska zadužena su dva profesionalca vegetarijanske kuhinje, a skoro da ne uočite da u hrani nema mesa.

Nakon doručka, gosti mogu slušati predavanja ili otići na plažu ili na tretman ljekovitim blatom. Ručak je u 12.30 sati, a potom sat uživanja u "zvučnoj kupki". Polaznici programa udobno se smještaju u hlad stoljetnih stabala i uz tihe, pitome, iskonske tonove drevnih instrumenata poput gongova i različitih duhaljki odmaraju sva čula.

Popodne su ponovo predavanja, slobodno vrijeme, večera u 19.15 sati, a zatim i zabava - orijentalni ples, drevni peruanski rituali ili jednostavna šetnja po malom, pitoresknom mjestu Kraj na otoku Pašmanu.

Program je specifičan po mnogo čemu, ali najviše po opuštenosti i ozarenosti ljudi koji ga pohađaju, u šta se uvjerila i novinarka Fene.

U kampu vlada besprijekorna harmonija, a osjećaj da ste nakon ovako ispunjenog dana uradili nešto dobro za sebe i svoje tijelo je nezamjenjiv.

Pašman pripada zadarskoj skupini otoka. S otokom Ugljanom je povezan mostom u prolazu Ždrelac, a trajektnim vezama s Biogradom i Zadrom.

Otok pokazuje kontinuitet življenja od prapovijesti: ilirski gradovi, ostaci gradina, arheološki nalazi iz doba Rima, vile rustike, mozaici, kameni kip Sv. Mihovila iz 12. st. u Neviđanima i mnogi drugi povijesni spomenici.

Mediteranska klima je razvila bogatu floru i faunu, mnoge vrste ljekovitog i aromatičnog bilja, a podmorje ljubomorno čuva i sve vrste školjaka i riba hrvatskog Jadrana.

Većina od 3.100 stanovnika tipičnih otočkih mjesta, kao što su Ždrelac, Banj, Dobropoljana, Neviđane, Mrljane, Barotul, Pašman, Mali Pašman, Kraj, Tkon i Ugrinić bavi se tradicionalno ribarstvom i poljoprivredom.

Ova ljetna-pašmanska razglednica je napisana u namjeri da predstavi drugačiji način odmora od onog koji je uobičajen na moru.

Kopirati
Drag cursor here to close