Novi zeland

Kutija cigareta koštat će 35 KM

Gospodarstvo / Flash | 26. 05. 2016. u 08:31 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlasti Novog Zelanda objavile su novi plan proračunske i fiskalne politike prema kojem će znatno veće poreze plaćati kompanije sektora koji zagađuju okoliš, a pušači u toj južnopacifičkoj zemlji će plaćati 20 američkih dolara (oko 35 KM) za kutiju cigareta, javlja Agencija Anadolija.

Vlada predviđa da povećanjem fiskalnih nameta u sljedećim godinama započne otplatu javnih dugova, a ekonomiju i životnu sredinu učini čistijim.

U sljedeće četiri godine najavljeno je povećanje poreza na cigarete od 46 posto, što vlada kao predlagač smatra kompatibilnim sa aktualnom kampanjom borbe protiv pušenja i ambicija da se pušenje u Novom Zelandu eliminira do 2025. godine.

Tako će kutija cigareta u toj zemlji koštati 20 američkih dolara, čime će ući u red najskupljih na svijetu. Dužnosnici vlade smatraju da je povećanje cijena cigareta i način borbe za zdravlje ljudi.

Usporedo s tim, vlasti Novog Zelanda najavljuju da će do 2030. godine smanjiti emisiju stakleničkih plinova za 30 posto, a u skladu s tim je i u novom proračunskom planu najavljeno povećanje obaveznih napeta kompanijama u industrijskim sektorima koji zagađuju okoliš.

Predlagač smatra da je to korisno za uspostavu čiste ekonomije, a opozicija i gospodarstvenici upozoravaju da će dodatni nameti otežati poslovanje i dovesti do rasta cijena industrijskih proizvoda.

Proračunski plan predviđa i veća ulaganja u socijalne, obrazovne i zdravstvene institucije.

Kopirati
Drag cursor here to close