Konferencija

Kupres: Šumarstvo učiniti atraktivnim za nove generacije

Gospodarstvo / Flash | 10. 02. 2017. u 14:46 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dvodnevna Konferencija Šumarstvo i potreba za sektorskim obrazovanjem na europskom putu Bosne i Hercegovine – 'Kupres 2017.' u čijem je radu sudjelovalo 70 izlagača i 300 sudionika iz Bosne i Hercegovine, Austrije, Hrvatske, Makedonije i Slovenije, završena je u petak u Kupresu.

Tijekom Konferencije u tematskim blokovima, obrađene su različite teme poput: 'Izazovi u šumarstvu', 'Inovacije u tehnologiji, opremi i transportu', 'EU programi, financiranje i politike', 'Gospodarenje šumama', 'Norme, standardi i certificiranje', te 'Prerada drva i dodana vrijednost i Biomasa'.

Osim toga, obavljene su i rasprave o tome kako šumarstvo učiniti atraktivnim za nove generacije te o prednostima i rizicima kod izgradnje kogeneracijskih postrojenja.

Sudionicima Konferencije prezentirani su, uz ostalo, i statistički pokazatelji o poslovanju europskih pilana.

Obraćajući se nazočnima na kraju Konferencije, v.d. direktora ŠGD Hercegbosanske šume d.o.o. Kupres Draško Brnić kazao je kako se ova konferencija etablirala kao vodeći skup šumarstva i drvne industrije u BiH, što potvrđuje i velika nazočnost stručnjaka iz Bruxellesa, zastupnika u europskom parlamentu i donositelja odluka na svim razinama vlasti.

''Ovdje se kroz dva dana vrlo intenzivnog programa okupio značajan broj sudionika što dovoljno govori o važnosti skupa, ne samo za nas nego i susjedne države. Kao poduzeću ovaj skup od velike nam je važnosti za razmjenu najnovijih stručnih i tehnoloških znanja i iskustava te upoznavanja smjera europske politike, kamo i sami težimo i većeg korištenje sredstava iz EU fondova'', ustvrdio je.

Partner Konferencije bila je Europska udruga državnih šuma EUSTAFOR sa sjedištem Bruxellesu, dok su pokrovitelji Konferencije bili Vlada Hercegbosanske županije i predsjednik FBiH Marinko Čavara.

Konferencija se održavala u organizaciji ŠGD Hercegbosanske šume d.o.o. Kupres, dok su suorganizatori bili Hrvatski drvni klaster i Drvni klaster Hercegovine.
Inače, ovo je druga ovakva Konferencija u Kupresu u protekle dvije godine.

Kopirati
Drag cursor here to close