Vlada FBiH

Kroz interventne mjere podrška gospodarstvu u iznosu od 105 milijuna KM

Planirana je podrška sektoru obrta i ostalih samostalnih gospodarskih djelatnosti u iznosu od 60 milijuna KM, sektoru prerađivačke industrije 30 milijuna i poljoprivredno-prehrambenom sektoru 15 milijuna KM
Gospodarstvo / Flash | 29. 07. 2021. u 12:32 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada bosanskohercegovačkog entiteta Federacija Bosne i Hercegovine (FBiH) je, na današnjoj sjednici u Sarajevu, usvojila informaciju o potrebi izrade Uredbe o ciljanim interventnim mjerama u pojedinim sektorima privrede FBiH u okolnostima pandemije COVID-19, sa sredstvima u iznosu od 105 milijuna KM, javlja Anadolija.

"Analizirajući efekte Uredbe o interventnim mjerama za podršku ugroženim sektorima gospodarstva Federacije BiH u okolnostima pandemije putem koje je u 2020. godini osigurana financijska pomoć u iznosu od ukupno 90.000.000 KM, Vlada je opredjeljenja da i ove godine donese Uredbu o ciljanim interventnim mjerama u pojedinim sektorima privrede FBiH u okolnostima pandemije COVID-19", priopćeno je iz Vlade FBiH.

Višestruki su pozitivni efekti Uredbe iz prošle godine, a ogledaju se prvenstveno u novom zapošljavanju, od oko 1.300 radnika u periodu 30. rujna do 31.prosinca 2020. godine. Podatak o broju zaposlenih na dan 31.12.2020. godine u okviru sektora koji su podržani Uredbom pokazuju da su programi postigli cilj, ne samo očuvanja radnih mjesta, nego i povećanja broja zaposlenih kod korisnika pomoći. Promatrano sveukupno, kroz ovu uredbu 388 privrednih subjekata je dobilo pomoć, čime je zaustavljeno daljnje otpuštanje radnika i negativan trend zatvaranja privrednih društava.

"Cilj Uredbe o ciljanim interventnim mjerama u pojedinim sektorima privrede FBiH u okolnostima pandemije je podrška sektoru obrta i ostalih samostalnih gospodarskih djelatnosti u iznosu od 60.000.000 KM, sektoru prerađivačke industrije u iznosu od 30.000.000 KM i poljoprivredno-prehrambenom sektoru u iznosu od 15.000.000 KM. Financijska sredstva za realizaciju ove uredbe planirana su u Proračunu Federacije BiH za 2021. godinu, na ekonomskom kodu za subvencije privatnim poduzećima i poduzetnicima - Fond za stabilizaciju privrede", navodi se u priopćenju.

Vlada FBiH danas je formirala stručni tim od predstavnika Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta, Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije, Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Federalnog ministarstva financija, te Ureda premijera FBiH, sa zadatkom da sačini i Vladi na usvajanje dostavi tekst Uredbe o ciljanim interventnim mjerama u pojedinim sektorima privrede FBiH u okolnostima pandemije COVID-19.

Kopirati
Drag cursor here to close