Globalni problem

Krivotvoreni i neovlašteno distribuirani proizvodi čine 3,3 posto ukupne globalne trgovine

Podaci iz najnovije procjene Ureda za intelektualno vlasništvo u Europskoj uniji (EUIPO) i Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) pokazuju značajan rast udjela krivotvorene robe u odnosu na procjenu iz 2016.
Gospodarstvo / Flash | 18. 03. 2019. u 22:33 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Globalna prodaja krivotvorenih i neovlašteno distribuiranih proizvoda godišnje doseže iznos od 460 milijardi eura, što predstavlja čak 3,3 posto svjetske trgovine, pokazalo je izvješće.

Podaci iz najnovije procjene Ureda za intelektualno vlasništvo u Europskoj uniji (EUIPO) i Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) pokazuju značajan rast udjela krivotvorene robe u odnosu na procjenu iz 2016. kada je njezin udio u globalnoj trgovini iznosio 2,5 posto, javlja HINA.

Takve je robe samo u EU uvezeno u vrijednosti 121 milijardu eura, što predstavlja golemih 6,8 posto u odnosu na ukupan uvoz u 28-člani blok, nasuprot pet posto u 2016. godini, stoji u priopćenju EUIPO-a.

''Krivotvorenje i piratstvo predstavljaju glavnu prijetnju inovacijama i gospodarskom rastu, kako na razini EU-a, tako i na globalnoj razini'', rekao je izvršni direktor EUIPO-a Christian Archambeau.

Dodao je da ''duboko zabrinjavajući'' rast ''nedvojbeno zahtijeva zajednički pristup problemu na svim razinama''.

Kompanije najteže pogođene krivotvorenjem i piratstvom uglavnom imaju sjedište u članicama OECD-a, poput Sjedinjenih Država, Japana, Južne Koreje i država EU-a, pokazuje izvješće.

Na sve su jačem udaru ipak i kompanije u Kini, Brazilu i Hong Kongu, dodaje se u izvješću.

Među zemlje koje najviše izvoze krivotvorene i neovlašteno distribuirane proizvode spadaju Kina, Hong Kong, Ujedinjeni Arapski Emirati, Turska, Singapur, Tajland, Indija i Malezija.

Izvješće se temelji na podacima iz gotovo 500 tisuća carinskih zapljena koje su izvršile nadležne međunarodne agencije.

 

Kopirati
Drag cursor here to close