Trošarine ostaju na snazi

Kosovo odbilo prijedlog BiH o privremenoj suspenziji trošarina

Izaslanstvo BiH ponudilo je izaslanstvu Kosova da na šest meseci suspendiraju odluku o uvođenju trošarina od 100 oosto na robu iz BiH
Gospodarstvo / Flash | 24. 01. 2019. u 18:30 A.Z. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Priština je odbila prijedlog Sarajeva o privremenoj suspenziji trošarina, rekao je pomoćnik ministra trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mithat Salić, nakon sastanka izaslanstava BiH i Kosova na ekspertskom nivou o uvođenju trošarina od sto posto na robu iz BiH, ali je, kako je ocijenio, učinjen prvi korak u rješavanju tog velikog problema.

Suspenzija na šest mjeseci

Salić je rekao da je izaslanstvo BiH ponudilo izaslanstvu Kosova da na šest meseci suspendiraju odluku o uvođenju trošarina od 100 oosto na robu iz BiH, kako bi u međuvremenu nadležne institucije razgovarale o spornim pitanjima.

To nije prihvaćeno, a sada je na drugim institucijama da odluče što će se dalje dogoditi, rekao je on.

Naglasio je da su pozicije i Kosova i BiH prije sastanka bile radikalno suprotne. BiH je tražila da Kosovo ukine trošarine, a Kosovo da ih BiH prizna kao neovisnu državu.

Opasnost

Rekao je da su kosovskim trošarinama najviše pogođene metalna, drvna industrija, proizvodnja toalet papira i slični kemijski proizvodi, mliječna industrija, izvoznici lijekova, ulja, brašna, sokova, vode.

Podsjetimo, ukupna vrijednost izvoza na Kosovo za ukupno 11 mjeseci 2018. iznosila je 139,5 milijuna KM.

Vanjskotrgovinskoj komori BiH (VTK BiH) smatraju da odluka Kosova o uvođenju trošarina od sto posto na robu iz Bosne i Hercegovine nije ekonomske, nego političke prirode, te se da samo na takav način i može riješiti.

''Ono što predstavlja najveću opasnost jeste da zadržavanjem tih taksi, bh. gospodarstvenici gube tržište te na njihovo mjesto ulaze drugi partneri, kao naprimjer Italija, a jednom izgubljeno tržište jako je teško vratiti. Naravno da sve to ima utjecaj na plan proizvodnje, na kooperante bh. izvoznika i drugo. Uzmite samo primjer Arcelor Mittala kao najvećeg izvoznika na to tržište iz BiH, Violete, te proizvođača mlijeka koji se grčevito bore da osvoje nova tržišta'', kazali suranije Feni u VTKBiH.

Prema podacima te komore, u ukupnoj razmjeni BiH sa svijetom, oko 14 posto odnosi se na zemlje CEFTA-e, a od toga skoro četiri posto se odnosi na Kosovo.

Kopirati
Drag cursor here to close