Loše

Korona "otjerala" 20.000 turista

Prijevoznici, hotelijeri te predstavnici turističkih agencija okupili su se jučer ispred Zemaljskog muzeja BiH u Sarajevu i tako skrenuli pažnju na izrazito tešku situaciju u turističkom sektoru.
Gospodarstvo / Turizam | 13. 05. 2020. u 08:03 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svega 10.421 dolazak turista ostvaren je u Srpskoj u ožujku ove godine, što je znatno manje u odnosu na isti mjesec prošle godine, kada ih je bilo 30.006.

Ta razlika od gotovo 20.000 posjeta pripisuje se pojavi virusa korona, zbog čega su i putovanja svedena samo na ona koja su neophodna.

Pesimizam

"U ožujku je broj dolazaka u odnosu na isti mjesec prošle godine bio manji za 65,3 posto, a broj noćenja za 55,5 posto. Početak ožujka 2020. bio je jedini period kada je bilo zabilježenih dolazaka i noćenja gostiju, a to je period prije nego što je uvedena zabrana ulaska stranaca prvo iz zemalja sa intenzivnom transmisijom virusa korona, a potom i ostalih zemalja, kao i proglašenjem izvanredne situacije u RS", rekli su za "Nezavisne" iz Turističke organizacije RS (TORS).

Turistički radnici zasad nemaju podatke za travanj ove godine, ali su njihove prognoze još pesimističnije u odnosu na pad koji je zabilježen u ožujku.

"Kada je u pitanju travanj, očekujemo da bude smanjen broj i noćenja i dolazaka za više od 90 posto", rekli su iz TORS.

I podaci lokalnih turističkih organizacija, kada je riječ o ožujku ove godine, i te kako su obeshrabrujući.

"U ožujku 2019. godine imali smo 7.787 dolazaka, a u istom mjesecu ove godine 1.644. Broj noćenja u ožujku 2019. godine iznosio je 13.733, a u ožujku ove godine 2.553", precizirali su iz Turističke organizacije grada Bana Luka.

I prijedorski turistički radnici nikako ne mogu biti zadovoljni razvojem situacije u protekla dva mjeseca. Godinama su bilježili rastuće brojke, ali...

"Nažalost, virus korona donio je svoje posljedice, te je broj posjetitelja drastično opao. Grad Prijedor je veoma poznat po velikim i brojnim manifestacijama koje počinju da se događaju upravo od svibnja. Nažalost, ove godine veliki broj tih događaja je već odgođen", rekla je za "Nezavisne" Amira Ganić, direktor Turističke organizacije grada Prijedora, koja se nada da će sa novim mjerama te prijedlozima čiji je cilj ublažavanje posljedica virusa komora, doći do turističkih kretanja.

Iz TORS podsjećaju da je turizam grana gospodarstva koja je najosjetljivija na bilo kakve krizne situacije, pogotovo na ovako ozbiljne.

"Ali, mislimo da će se kretanja turista vrlo brzo osjetiti po relaksiranju mjera i sa otvaranjem granica. Smatramo da je neophodno da se svi pridržavamo preporuka Instituta za javno zdravstvo RS kako ne bismo došli u situaciju povećanog broja oboljelih. Bit će potreban duži period kako bismo se vratili na brojke dolazaka i noćenja koje smo imali prošle godine i kako bismo mogli nastaviti trend njihovog rasta", kažu iz TORS.

Za razliku od prethodnog perioda, kada je, prema statističkim podacima, većina turista dolazila iz inozemstva, u narednom periodu turistički radnici nadaju se povećanju broja domaćih turista.

Domaći turisti

Suzana Gašić, ministrica trgovine i turizma Republike Srpske, istaknula je da u oblasti turizma situacija nije jednostavna.

"Međutim, pripremili smo kampanju kojom ćemo pozvati građane da ljetuju u Republici Srpskoj i da se upoznaju s našim prirodnim bogatstvima, koja su još neistražena" rekla je Gašićeva.

Prijevoznici, hotelijeri te predstavnici turističkih agencija okupili su se jučer ispred Zemaljskog muzeja BiH u Sarajevu i tako skrenuli pažnju na izrazito tešku situaciju u turističkom sektoru, uzrokovanu pandemijom virusa korona.

Okupljeni su uz kofere na muzejskom trgu, a kasnije i uz defile autobusa, poslali poruku i apel vlastima: "Ne zaboravljajte na granu turizma, ona pokreće 67 drugih grana u državi. Podržite nas!"

Prosvjed je počeo ispred Zemaljskog muzeja, odakle su se desetine malih kombija, koji su do sada prevozili turiste, kao i autobusi, uputili prema Vijećnici.

Kopirati
Drag cursor here to close