Energetska učinkovitost

Korisni savjeti za uštedu energije i novca u domaćinstvu

Često se dogodi da zbog nedostatka pozornosti i u žurbi zaboravimo isključiti uređaje, a oni čak i u režimu 'stand-by' troše do 24% energije.
Gospodarstvo / Flash | 27. 12. 2019. u 12:31 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Da li ste se ranije susreli sa pojmom ''pametna kuća''? Ne, ne odnosi se samo na urbanu legendu o automatizovanojkući Billa Gatesa, u kojoj pljeskom ruku ili pucketanjem prstiju uključujemo i isključujemo kućanske uređaje ili u kojoj će frižider sam naručiti proizvode iz trgovine. Pametna kuća je ona koja je najprije energetski učinkovita, a to znači da koristi manje energije,stvara optimalnu razinu komfora i donosi financijske uštede. U nastavku teksta donosimo jednostavne savjete, od stručnjaka za energetsku učinkovitost UNDP projekta Zeleni ekonomski razvoj,čijom primjenom postižete uštede.

Orijentacija objekta

Idelano bi bilo, da se još prilikom projektiranja obrati veća pozornost na orijentaciju objekta prema suncu. Sunčeve zrake, pri niskim upadnim uglovima u toku zime, mogu prodrijeti duboko u unutrašnjost objekta i zagrijati unutarnje površine. Udio staklenih površina treba optimizirati, jer visok intenzitet sunčevog zračenja na južno orijentisanim fasadama sa velikim staklenim površinama, može izazvati pregrijavanje u ljetnim mjesecima.

Foto: PR / Korisni savjeti za uštedu energije i novca u domaćinstvu

To se može spriječiti postavljanjem: 1) nepomičnih prepusta iznad prozora, balkona ili krovnih nadstrešnica koje moraju odgovarati upadnom uglu sunčevih zraka, 2) aktivnih sjenila  (vanjske roletne, žaluzine, markize, tende i sl) i 3) listopadnog drveća ispred južne fasade (pruža hlad u ljetnim mjesecima, ali ne i zimi), navodi Elvis Hadžikadić menadžer UNDP projekta.

Koristite dnevno svjetlo za osvjetljenje prostora

Najjednostavniji način uštede na rasvjeti je maksimalno iskorištenje dnevnog svjetla. Maksimalno koristite dnevno svjetlo za osvjetljenje prostorija u kojima boravite.

Prekidači i uređaji na OFF

Često se dogodi da zbog nedostatka pozornosti i u žurbi zaboravimo isključiti uređaje, a oni čak i u režimu 'stand-by' troše do 24%  energije. Npr. ukoliko se u jednom uredu nalaze tri uređaja (npr. dva računara i printer), na ovaj način se može uštedjeti od 30 do 40 KM i smanjiti emisija CO2 za oko 150 kg.

LED rasvjeta

U zimskom periodu godine, s kraćim danima, prinuđeni smo koristiti rasvjetu, a LED rasvjeta je danas jedan od najučinkovitijih izvora umjetnog svjetla. ''Imajte na umu da ulaganje u LED rasvjetu  isplativa investicija, jer štedne sijalice, za istu razinu osvjetljenja, troše pet, do šest puta manje električne energije, te imaju i do deset puta duži radni vijek, u odnosu na obične sijalice sa žarnom niti. Upotrebom LED sijalica, ostvarujete uštede do 50KM na godišnjoj razini'',  dodao je  Hadžikadić.

Grijanje vode putem solarnih kolektora

Solarne panele možete koristi tijekom cijele godine. Njihovom upotrebom nema emisije CO2 i značajno se smanjuju račun za energiju na kraju mjeseca.

''Posebno su značajne uštede u slučaju korištenja solarnih kolektora za pripremu tople potrošne vode, jer se toplota koristi tijekom cijele godine, za razliku od potrošnje za grijanje.  Primjera radi, uštede koje se ostvaruju za domaćinstvo od četiri člana na troškovima za grijanje toplotne vode iznose skoro 300KM godišnje'', navodi Hadžikadić.

Foto: PR / Korisni savjeti za uštedu energije i novca u domaćinstvu

Ukoliko vas zanimaju ostali načini unapređenja energetske učinkovitosti u domu ili na radnom mjestu,  posjetite www.ged.ba.

Projekt Zeleni ekonomski razvoj implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH, uz financijsku podršku Vlade Švedske, u suradnji sa Ministarstvom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Fondom za zaštitu okoliša FBiH i Fondom za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost RS-a, entitetskim ministarstvima prostornog uređenja, županijskim ministarstvima, jedinicama lokalne samouprave te drugim partnerima. Cilj projekta je kreiranje povoljnih uvjeta za ulaganja u projekte energetske učinkovitosti, povećanje broja zelenih radnih mjesta, doprinos zaštiti okoliša i ekonomskog razvoja Bosne i Hercegovine.

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close