Oznaka izvornosti

Korčulansko maslinovo ulje i Paška janjetina dobili zaštićenu oznaku EU-a

Gospodarstvo / Flash | 05. 10. 2016. u 09:48 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Korčulansko maslinovo ulje i Paška janjetina dva su nova hrvatska prehrambena proizvoda koja su dobila zaštićenu oznaku izvornosti na razini Europske unije, a odluka je stupila na snagu u srijedu objavom u službenom listu EU-a.

"Korčulansko maslinovo ulje” je ekstra djevičansko maslinovo ulje koje se dobiva izravno iz ploda masline isključivo mehaničkim postupcima. Korčulansko maslinovo ulje prilikom stavljanja na tržište mora imati strogo definirana fizikalno-kemijska i organoleptička svojstva.

Osnovna sirovina za proizvodnju tog ulja su plodovi maslina autohtonih sorti Lastovke i Drobnice, pojedinačno ili u kombinaciji, u najmanjem udjelu od 80 posto. Područje proizvodnje Korčulanskog maslinova ulja obuhvaća cijeli otok Korčulu kojem pripadaju katastarske općine Vela Luka, Blato, Smokvica, Čara, Račišće, Pupnat, Žrnovo, Korčula i Lumbarda.

"Paška janjetina” svježe je meso dobiveno klanjem mlade muške i ženske sisajuće janjadi, ojanjene na otoku Pagu od istoimene hrvatske autohtone pasmine ovaca – paške ovce koju se uzgaja isključivo na otoku Pagu. Za proizvodnju Paške janjetine kolje se mlada i lagana janjad koja pri klanju ne smije biti starija od 45 dana (računajući od datuma janjenja do datuma klanja) te koja je do klanja boravila s ovcama na pašnjacima i bila hranjena isključivo ovčjim mlijekom.

„Paška janjetina” proizvodi se na području čitavog otoka Paga. Granica zemljopisnog područja proizvodnje je obalna crta otoka Paga. Prvi pisani tragovi o paškoj janjadi i janjetini sežu daleko u prošlost. Tako povjesničar Sabollico još 1554. godine ističe "da su paški janjci najukusniji u čitavom Iliriju".

Paška janjetina naziv je koji se oduvijek koristio, o čemu svjedoče brojni povijesni dokazi, a isti naziv koristi se i danas u svakodnevnom govoru i trgovini.

Ponuda Paške janjetine na tržištu izrazito je sezonskog karaktera jer se većina janjadi ojanji u siječnju.

Kopirati
Drag cursor here to close