Tržište

Konvertibilna marka slavi 19 rođendan

Gospodarstvo / Flash | 22. 06. 2017. u 07:31 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Centralna banka Bosne i Hercegovine počela je raditi 11. kolovoza 1997. godine. U BiH su postojale i četiri valute koje su se upotrebljavale: bosanski dinar, jugoslavenski dinar, hrvatska kuna i njemačka marka.

Prve novčanice puštene su u opticaj na današnji dan - 22. lipnja 1998. godine. Na samom početku puštena je varijanta Federacije u opticaj u FBiH, a varijanta RS-a u Republici Srpskoj. Ali pošto su se novčanice vraćale ponovno u CBBiH, i nisu ponovno sortirane, tako su se izmiješale i vrlo brzo su se počele koristiti kao jedna valuta.

Međunarodna skraćenica za konvertibilnu marku je BAM. Početni tečaj valute je bio 1 KM za 1 DM.

Njemačka marka bila je vrlo stabilna valuta duže vrijeme, široko korištena i valuta koja je imala povjerenje građana BiH. Danas je konvertibilna marka odlukom Centralne banke Bosne i Hercegovine vezana za euro i svaka izdana novčanica ima pokriće u eurima.

Novčanica od 10 KM u FBiH: Narančasta i svjetlosiva boja škriljca, na prednjoj strani je Mehmedalija Mak Dizdar, na zadnjoj stećak Radimlja. - RS: Narandžasta i svjetlosiva boja škriljca, na prednjoj strani je Aleksa Šantić, na zadnjoj vekna kruha.

Novčanica od 20 KM u FBiH: Smeđa boja, na prednjoj strani je Antun Branko Šimić, na zadnjoj stećak Radimlja. - RS: Smeđa boja, na prednjoj strani je Filip Višnjić, na zadnjoj gusle.

Novčanica od 50 KM u FBiH: Ljubičasto-crvene i ljubičasto-plave boje, na prednjoj strani je Musa Ćazim Ćatić, na zadnjoj kameni reljef. - RS: Ljubičasto-crvene i ljubičasto-plave boje, na prednjoj strani je Jovan Dučić, na zadnjoj se nalaze olovka, naočale i knjiga.

Novčanica od 100 KM u FBiH: Smeđe boje, na prednjoj strani se nalazi Nikola Šop, a na zadnjoj stećak Zgošća. - RS: Smeđe boje, na prednjoj strani se nalazi Petar Kočić, na zadnjoj se nalaze olovka, naočale i knjiga.

Novčanica od 200 KM u FBiH i RS: Plave boje, na prednjoj strani se nalazi Ivo Andrić, a na zadnjoj Most na Drini.

Kopirati
Drag cursor here to close