Šarović

'Kontrola mesa na graničnim prijelazima podignuta na višu razinu'

Gospodarstvo / Flash | 28. 11. 2016. u 07:33 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kontrola i nadzor na bh. graničnim prijelazima podignuti su na višu razinu, a na svim prijelazima sve meso koje se uvozi u našu državu kontrolira se na dnevnoj bazi, kazao je za „Avaz" ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović komentirajući aferu sa zaraženim pilećim i goveđim mesom u susjednoj Hrvatskoj i svakodnevne informacije da su proizvodi u toj zemlji inficirani salmonelom ili ešerihijom koli.

Među posljednjim kompanijama u čijim su proizvodima otkrivene nepravilnosti je „Perutnina Ptuj". No, prema Šarovićevim riječima, nema razloga za brigu, jer ,,Perutnina Ptuj" u BiH ima vlastitu proizvodnju i ne uvozi meso.

''Dakle ta sumnja ne odnosi se na našu kompaniju, već samo na one ispostave koje posluju u Sloveniji i Hrvatskoj'', pojasnio je Šarović.

Dodao je da je suština u jačoj kontroli državne granice, ali da na unutrašnjem tržištu, u proizvodnim pogonima i prodajnim objektima kontrolu trebaju obavljati entitetski inspektorati.

''Mislim da nas ova situacija tjera na jače kontrole kako bismo adekvatno zaštitili zdravlje naših građana i kvalitet hrane podigli na viši nivo. Dugoročno, i mi u BiH trebamo nastaviti proces usvajanja najviših standarda kada je u pitanu hrana ne samo životinjskog nego i biljnog porijekla'', smatra Šarović.

Dodao je da bi bilo korisno da se Ured za veterinarstvo BiH obrati dopisom entitetskim inspektoratima kako bi i oni pojačali svoje kontrole.

Kopirati
Drag cursor here to close