UZOPI

Pokrenuta kampanja s ciljem rješavanja stambenih problema u Mostaru

- Trenutno u Mostaru imamo 175 prijavljenih, preživjelih domaćinstava za koje su podneseni zahtjevi za obnovu i želimo da im se u narednom periodu pronađu sredstva za pomoć u rekonstrukciji - kazala je Zukić.
Gospodarstvo / Flash | 07. 02. 2019. u 14:35 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kampanja s ciljem rješavanja stambenih pitanja raseljenih osoba i povratnika s područja grada Mostara, koju je pokrenula Unija za održivi povratak i integracije u BiH (UZOPI), počela je u četvrtak u Mostaru. 

Predsjednica Unije za održivi povratak i integracije u Bosni i Hercegovini Mirhunisa Zukić kazala je kako je projekt "Sporazum o zajedničkom financiranju obnove i rekonstrukcije devastiranih stambenih zgrada na području Grada Mostara" potpisan još 2007. godine od strane predstavnika svih razina vlasti BiH. 

- Mi smo to inicirali kao nevladina organizacija i tada se prikupilo 12.625.000 maraka namjenskih sredstava, a dosad je u ovom projektu obnovljeno 159 stanova i Muzička škola na Musali, s tim da jedna zgrada još nije predana korisnicima - kazala je Zukić. 

Dodala je kako trenutno Bosna i Hercegovina ima oko 400 milijuna maraka za pomoć u rekonstrukciji stambenih objekata. 

- Trenutno u Mostaru imamo 175 prijavljenih, preživjelih domaćinstava za koje su podneseni zahtjevi za obnovu i želimo da im se u narednom periodu pronađu sredstva za pomoć u rekonstrukciji - kazala je Zukić. 

Kao prioritet i glavni zahtjev u segmentu rekonstrukcije i obnove stambenih jedinica Zukić navodi izgradnju stambenog bloka tzv. zgrade "Razvitak". 

- Tako će se pomoći ljudima koji ispunjavaju sve kriterije po pitanju implementacije navedenog novca. Imamo 52 čovjeka raseljena u gradu i još nekoliko ljudi koji se žele vratiti iz inozemstva - naglasila je Zukić. 

Od ostalih zahtjeva građana Mostara u navedenom segmentu Unija navodi i završetak obnove stambenih jedinica koje su bile obuhvaćene ranijim projektima te izgradnju i obnovu individualnih stambenih jedinica. 

- Sve ovo neophodno je u narednom periodu obnoviti, a mi trenutno tražimo sredstva za središnji dio Mostara i zgrade koje su ovdje razrušene, a kako sam već spomenula, na prvom mjestu nam je obnova 'Razvitka', odnosno 60 stambenih jedinica koje bi time dobili - kazala je Zukić. 

Anesa Bašić iz Udruženja raseljenih i izbjeglih osoba "Moj dom" Mostar kazala je kako su na upit poslan gradonačelniku o troškovima obnove zgrade "Razvitka" dobili odgovor kako bi ona iznosila negdje oko 5 milijuna maraka.

Kopirati
Drag cursor here to close