Teško je, ali idemo

Konferencija o liderstvu: Predstavljena iskustva bh tvrtki

Gospodarstvo / Flash | 23. 11. 2016. u 15:43 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pod sloganom "Teško je, ali idemo, korak po korak", Ured specijalnog predstavnika Europske unije u BiH, održao je danas u Mostaru drugu u nizu konferenciju o liderstvu u biznisu, čiji je cilj unaprjeđenje kvalitete diskusije i aktivnosti vezane za socioekonomske reforme u Bosni i Hercegovini.

Konferencija se bavila pitanjima važnim za približavanje BiH Europskoj uniji, a eminentni stručnjaci iz BiH i regije govorili su o tvrtkama koje uspješno posluju ili izvoze na tržište Europske unije te o izazovima s kojima se susreću.

Govorilo se i o organizacijskim kapacitetima koji su potrebni poduzećima i vladama u pristupu tržištu EU, te o tome kako EU fondovi potiču ekonomski razvoj u njihovim zemljama.

Šef političkog odjela u Uredu specijalnog predstavnika EU Matt Field kazao je kako podatak o rastu industrijske proizvodnje od 4,5 posto i 22 000 otvorenih radnih mjesta ukazuje da se nedavno usvojena reformska agenda u BiH uspješno provodi.

Prema njegovoj ocjeni, ono što BiH može približiti EU tržištu, odnosno EU, je poboljšanje poslovnog okruženja u smislu jačanja konkurentnosti i povećanje privatnih investicija, kao i vladavina prava, reforma javne uprave i svega ostalog što čini uži ili širi paket mjera spomenutih u agendi.

Direktor Regionalne razvojne agencije za Hercegovinu (REDAH) Ivan Jurilj istaknuo je kako privatni sektor ide dalje i ne čeka reforme.

''Unatoč lošem poslovnom okruženju, uključujući institucionalnu, političku, zakonodavnu i financijsku nestabilnost, BiH bilježi kontinuiran rast koji se odnosi na privatni sektor, kao i povećanje broja zaposlenih u realnom sektoru, rast ukupnog promet i rast izvoza industrijske proizvodnje'', kazao je Jurilj.

Po riječima Maida Ljubovića, pomoćnika ministra u sektoru razvoja Ministarstva gospodarstva Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ), na realizaciji reformske agende potrebno je da zajedno rade predstavnici vlasti, nevladinih organizacija i privatni sektor.

Po njegovom mišljenju, podatak da je pokrivenost izvoza uvozom u HNŽ-u 55 posto, znači da ima prostora za još bolje rezultate i otvaranje novih radnih mjesta za više od 38 000 nezaposlenih koliko ih trenutno ima u HNŽ-u.

Na konferenciji se, također, moglo čuti da BiH još uvijek ima značajne probleme kada je u pitanju otvaranje novih kompanija i plaćanje poreza (različita poslovna pravila i administrativne procedure unutar županija).

Predstavnici tvrtki upozorili su i na visoke doprinose, fiskalne i parafiskalne namete, pomanjkanje pristupa izvoznim tržištima.

Prva konferencija o liderstvu u biznisu održana je u Tuzli, a nakon mostarske slijede konferencije u Bijeljini, Bihaću, Banja Luci i Sarajevu.

Kopirati
Drag cursor here to close