Računi više nisu poslovna tajna

Ljubo Bešlić popustio pred tužbama

Grad Mostar je u zadnji trenutak spriječio podizanje tužbe zbog skrivanja informacija od javnog interesa, a koje se tiču komunalnog nereda u Mostaru.
Gospodarstvo / Flash | 07. 06. 2018. u 13:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Ovo je pobjeda građana i aktivizma'', rekao je Marin Bago iz udruge Futura, nakon što je objavljena informacija da je Grad Mostar u zadnji trenutak spriječio podizanje tužbe zbog skrivanja informacija od javnog interesa, a koje se tiču komunalnog nereda u Mostaru.

Bago iz Udruge Futura, koja je zajedno s Mrežom Naše društvo trebala podignuti tužbu, za Bljesak.info je rekao kako ih je jučer 'Gradska uprava obavijestila da je poništila sve odluke koje su zabranjivale da se daju računi, te da će dobiti sve informacije koje su se tražile'.

''Upravo danas smo namjeravali predati tužbu, ali na našu adresu je stiglo rješenje gospodina Bešlića u kojem piše 'Poništava se Rješenje Tajništva gradonačelnika od 19.02.2018. godine. Odobrava se Futuri pristup informacijama koje se nalaze pod kontrolom Gradske uprave Grada Mostara…' Tako piše u Rješenju, a kako će to izgledati u praksi saznat ćemo uskoro i o svemu informirati javnost'', piše na stranici projekta Pravo na Grad, kojeg implementira mreža Naše društvo.

Bago kaže kako ne zna zašto je gradonačelnik promijenio odluku, ali su zadovoljni.

''S gradonačelnikom nismo imali komunikaciju još otkad nam je dao potporu u projektu. Ne znamo zbog čega je promijenio odluku. Vjerojatno ga je netko savjetovao i rekao kako bi izgubio na sudu, jer bi dokumente svakako morao dati javnosti na uvid'', rekao je Bago dodajući da sutra idu po dokumentaciju, te da će informirati javnost o svim budućim aktivnostima.

''Ovo je pobjeda i građana i aktivizma. Ali moramo istaknuti da je proces tek počeo. Mi i dalje nastupamo s pozicija da Mostar može biti najuređeniji grad u regiji za šest mjeseci, i to nam je osnovni motiv. Želimo vidjeti to od sutra, ali isto tako moramo uvažiti realnost i sačekati reakciju gradske administracije. Ali više nećemo čekati dugo, nema nikakve potrebe za tim, novac građana se i danas nekontrolirano troši i to je realnost'', dodao je Bago.

Podsjetimo, ranije je Husein Oručević, iz mreže Naše društvo, istaknuo kako je cijela priča oko tužbe uslijedila nakon rješenja koje su udruge dobile od gradske uprave.

''To je rješenje o pristupu informacija, u kojem nas Gradska uprava informira da su odbili naš zahtjev za pristup informacijama, zbog zaštite povjerljivih komercijalnih interesa treće strane'', rekao je tada Oručević, zapitkujući, koji su to interesi treće strane, kada se radi o javnom novcu.

Tada su podsjetili su da su od Gradske uprave tražili mjesečne račune s pripadajućim rekapitulacijama za 2016. i 2017. godinu; dakle održavanje čistoće javnih prometnih površina, održavanje cesta horizontalne, vertikalne i svjetlosne signalizacije za ove dvije godine, zbrinjavanje pasa lutalica, urbani dekor i mobilijar i na kraju odvodnja oborinskih voda s javnih površina.

''Tražili smo mjesečne račune s rekapitulacijama i ništa nismo dobili od sredine prvog mjeseca, od kada tražimo informacije. Na kraju smo došli do situacije da je jasno da ne postoje dokumenti koji su zakonom propisani. Mi možemo biti sigurni da će i danas netko potrošiti 10, 20 ili 50 tisuća naših maraka iz našeg proračuna, bez ikakve zakonske procedure i odgovornosti'', dodao je Bago.

"Gradska uprava je blokirana od male skupine ljudi koji bez odgovornosti troše naš novac, bez obzira na potrebe i želje građana", rekao je Bago.

Kopirati
Drag cursor here to close