Traže se odgovori

Komora pita: Tko postavlja pravila turizma u Mostaru i Hercegovini?

Gospodarstvo / Flash | 14. 07. 2015. u 09:42 R.I.
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Želimo ovom prilikom postaviti neka pitanja o stanju turizma u Mostaru i Hercegovini, te ih podijeliti s javnošću, nadležnim organima vlasti i sigurnosti, turističkim zajednicama, razvojnim agencijama i svim drugim institucijama ili poduzećima koji se izravno bave turizmom ili su nadležni za ovu značajnu privrednu oblast u našoj životnoj sredini'', navodi se u priopćenju za javnost Gospodarske komore grada Mostara.

Naime, predstavnici Radne grupe za turizam Gospodarske komore grada Mostara, prisustvovali su prezentaciji koju su u Mostaru 23. lipnja organizirali Turistički klaster Hercegovina u suradnji s Regionalnom razvojnom agencijom za Hercegovinu REDAH i turističkim zajednicama HNŽ/HNK, HBŽ i ŽZH, kojom prilikom je predstavljana studija 'Digitalna percepcija Hercegovine kao turističke destinacije/brenda'.

Organizatori navedene prezentacije naglasili su kako je istraživanje 'Digitalna percepcija Hercegovine kao turističke destinacije/brenda' provedeno u okviru Projekta za razvoj međunarodnog turističkog koridora Hercegovine i zaštitu okoliša u Bosni i Hercegovini, koji je podržan od strane Japanske agencije za međunarodnu suradnju JICA, te da je tom prigodom, uz podršku CineStar Mostar, nakon potpisivanja Sporazuma o zajedničkoj promociji i razvoju turizma, premijerno predstavljen i promotivni film o Hercegovini u dvorani kina. Bio je to povod, kako navode iz Komore, da se postave neka pitanja.

''Premda je Komora Grada Mostara u vrijeme ovogodišnjeg Sajma gospodarstva organizirala zapažen okrugli stol o akutnim problemima u oblasti turističke privrede, još uvijek nam nije poznato da je učinjeno nešto po pitanju zaključaka okruglog stola na kojem su sudjelovali predstavnici svih relevantnih strana koje su izravno prisutne u oblasti turizma, počevši od predstavnika vlasti, preko turističkih zajednica, Grada Mostara, Pogranične službe, MUP-a i drugih. Što se konkretno čini na sprječavanju prosjačenja u gradu posebice u Starom gradu? Svjedoci smo kako i nakon potpisanih sporazuma na relacijama GRAD-MUP prosjačenje ne jenjava! Bojimo se da je slično i džeparenjem i drugim oblicima kriminala'', navodi se u priopćenju mostarske Gospodarske komore.

Komora je uputila otvoreno pitanje Turističkoj zajednici HNŽ/K u kojem traži objašnjenje ''na koji način je odabran izdavač nekvalitetnog "kulturno-informativnog-turističkog vodiča Hercegovine?''

''Zašto je odobren novčani izdatak TZ za ovakav vodič? Ima li TZ HNŽ/K uopće uvid u izdavanje ovakvog vodiča? Ako TZ već ima sredstva za ovakve vodiče, bi li onda popisi svih faktora u turizmu HNŽ/K trebali biti besplatni'' pita mostarska Komora.

Turistički klaster Hercegovine pitali su ''tko je i kako izabrao autora gore navedenog filma, kako je film financiran te kako se film prikazuje i uz koje uvjete – slobodno, bez novčane naknade ili je pravo na prikazivanje drugačije regulirano?

''Također nas zanima što je konkretno u posljednje dvije godine rađeno na infrastrukturi turističke destinacije "Hercegovina" kako bismo je mogli predstavljati kao destinaciju-brend? Nadamo se da će naš osvrt na navedene teme i pitanja koja smo postavili izazvati konstruktivnu reakciju nadležnih ili barem onih koji su u ovom saopćenju izravno spomenuti, kako bismo dobili odgovore na navedena pitanja te pokrenuli konstruktivan dijalog o temi turizma, sve samo s jednim ciljem – unapređenje i razvitak ove značajne gospodarske grane'', navodi s eu priopćenju za javnost Gospodarske komore Grada Mostara.

Kopirati
Drag cursor here to close