Akomulirani dug?

Koliko je ''u minusu'' Univerzitetski klinički centar Sarajevo?

Gospodarstvo / Flash | 27. 10. 2016. u 16:37 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na jučer održanoj sjednici Skupštine KS nije usvojen financijski izvještaj KCUS-a za 2015. Tim povodom oglasio se zastupnik Naše stranke Edin Forto.

''Ovo nije iznenađenje, jer je riječ o izvještaju koji se tiče rada već ranije smijenjene uprave KCUS-a. Međutim, izvještaj je važan, jer razrješava nedoumice oko toga koliki je akumulirani gubitak KCUS-a. U medijima su iz nove uprave KCUS-a, Vlade KS i Vlade Federacije iznosili razne brojke. Bilo je čak govora da je gubitak oko 100 milijuna KM. Jučerašnji izvještaj jasno pokazuje da je akumulirani gubitak 37 milijuna KM'', kazao je Forto.

Dodao je da sadašnji menadžment KCUS-a, te kantonalne i federalne vlasti ''mora da su, pomiješali pojmove duga i gubitka, pa isticali cifre više od 37 milijuna. Jer – gubitak je razlika između onoga što zaradite i potrošite, na godišnjem ili ukupnom nivou. Dok je dug zbir obaveza prema dobavljačima i taj iznos ništa ne znači sam po sebi, ako se ne navede koliko i sami novca potražujete, koliko novca imate na računu, u zalihama, na projektima i slično'', pojasnio je Forto.

''Jesu li svjesno ili iz neznanja to miješali, ne znamo. Vlada KS je čak u materijalima za sjednicu uvela novi, bizaran pojam ‘akumuliranog duga’ od 96 milijuna. U svijetu financija ne postoji ‘akumulirani dug’. Postoji samo dug na određeni dan i akumulirani gubitak'', dodao je.

Forto je kazao kako se ''nada da zamjena nije urađena s ciljem da se, u budućnosti, smanjenje ‘akumuliranog duga’ od 97 milijuna na 37 milijuna ‘akumuliranog gubitka’ – predstavi kao fiktivni uspjeh nove uprave KCUS-a''.

 

Kopirati
Drag cursor here to close