FUIP za Bljesak.info

Koje mjere ugostitelji najviše krše u FBiH?

Unatoč svim upozorenjima, naređenjima i uputama, i dalje postoje objekti koji krše odluke kriznih stožera. Kako bi promptnije reagirali, tvrde, nužna je i pomoć građana.
Gospodarstvo / Flash | 23. 05. 2020. u 22:11 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Najčešće uočeni prekršaji u gospodarskim subjektima na području Federacije BiH su nepoštivanje propisane fizičke distance, neisticanje pisanih uputstava i preporuka i nepostojanje dezinfekcijskih barijera, potvrđeno je za Bljesak.info iz Federalne uprave za inspekcijske poslove (FUIP).

Iz Uprave naglašavaju da su svi kapaciteti FUIP-a od proglašenja pandemije koronavirusa neprekidno angažirani na suzbijanju širenja koronavirusa u FBiH i BiH, kroz 24-satni rad u tri smjene. Zbog toga je 95% inspekcijskih kapaciteta od sredine ožujka upućeno na granične prijelaze BiH na području FBiH. Od tada, pa do 20. svibnja kada je ukinuta mjera zdravstvenog nadzora na granicama izdali su preko 45.000 rješenja o izolaciji.

Preventiva

Ističu kako su tijekom pandemije apelirali na gospodarske subjekte da usklade svoje poslovanje sa zakonima, naredbama, odlukama i preporukama nadležnih organa BiH/FBiH, kako ne bi bili predmetom represivnih mjera.

''Inspekcija, iako po svojoj prirodi represivan organ, u uvjetima proglašene pandemije u BiH i stanja nesreće u FBiH preuzela prevashodno preventivnu funkciju u okviru koje su zaštita zdravlja stanovništva i prava potrošača postavljeni kao apsolutni prioriteti Federalne uprave za inspekcijske poslove'', rečeno je za Bljesak.info iz FUIP.

Fokus njihovog rada, nakon ponovnog otvaranja, prebačen je na ugostiteljske objekte. Federalni inspektori su, u saradnji s županijskim inspekcijskim organima, izvršili ukupno 15 nadzora u ugostiteljstvu.

Prvo upozorenje

''Imajući u vidu da je zbog provođenja preventivnih mjera i zabrane rada veliki broj gospodarskih subjekata pretrpio znatne financijske gubitke, najavili smo preventivno djelovanje inspekcijskih organa. Shodno tome smo, tijekom prvog tjedna nadzora, gospodarskim subjektima kod kojih je uočeno kršenje mjera i preporuka, umjesto prekršajnih naloga, izdali 8 rješenja o otklanjanju nedostataka. To znači da će se, nakon isteka ostavljenog zakonskog roka za otklanjanje nedostatka, vršiti kontrolni inspekcijski nadzori, te da će se represivne mjere poduzimati samo u slučajevima kad subjekti nadzora ne postupe po izdanom rješenju i ne poduzmu naložene mjere'', pojasnili su.

Federalni inspektori, tvrde, za sada nisu izravno obavljali na području Hercegovine.

Neizravno u Hercegovini

''Zbog angažmana većine naših inspektora na graničnim prijelazima, inspekcijske nadzore u ugostiteljskim objektima smo u prethodnom razdoblju vršili isključivo na području Kantona Sarajevo, dok s nadležnim županijskim inspekcijskim organima koordiniramo vršenje nadzora u ostalim županijama FBiH'', rečeno je iz federalne uprave.

Unatoč svim upozorenjima, naređenjima i uputama, i dalje postoje objekti koji krše odluke kriznih stožera. Kako bi promptnije reagirali, tvrde, nužna je i pomoć građana.

''Nužna nam je i pomoć građana, koje molimo da federalnim ili županijskim inspekcijskim organima prijave uočene slučajeve kršenja naredbi i zdravstveno-epidemioloških preporuka, kako bismo što prije mogli poduzimati mjere iz naše nadležnosti'', kazali su za Bljesak.info iz Federalne uprave za inspekcijske poslove, koji podsjećaju da su kazne za nepoštivanje mjera se kreću u rasponu od 2.000 do 10.000 KM za pravne osobe, te od 100 do 2.000 KM za fizičko lice.

Kontrolira i gradska inspekcija?

Osim federalne i županijske inspekcije, ugostiteljima je 'za vratom' i ona gradska/općinska. Tako je i Stožer civilne zaštite Grada Mostara naredio Službi za inspekcijske poslove da pojačaju nadzor.

Informaciju koliko je nadzora i sankcija bilo u Mostaru, nakon više pokušaja, nismo dobili od šefa gradske Službe za inspekcijske poslove, Hilme Đidelije.

Podsjećamo, zbog pandmije je, između ostalih, od ožujka rad zabranjen bio i bh. ugostiteljima. Oni su sa radom započeli tek 12. svibnja, ali raditi mogu samo na otvorenom prostoru, odnosno u baštama.

Kopirati
Drag cursor here to close