Kvalifikacije

Kod nas: I za posao konobara potrebna diploma

Gospodarstvo / Flash | 06. 04. 2017. u 07:13 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

BiH ima najviše nepismenih i najmanje visokoobrazovanih osoba u regiji. Ipak, taj podatak ne pomaže onima s visokim obrazovanjem doći do posla u odgovarajućem stupnju obrazovanja.

Nelogični oglasi

U zemlji od koje po nezaposlenosti lošije stoje samo Džibuti i Kongo poslodavci mogu tražiti prekvalificirane radnike. O tome svjedoče i na portalima koji se bave posredovanjem u zapošljavanju. “Ono na što imam primjedbu je stručna sprema. Tu ima nelogičnosti, ali mi ništa ne možemo poduzeti.

Traže se komercijalisti s visokom stručnom spremom, a, po mom mišljenju, oni trebaju imati srednju. U 90% slučajeva traži se iskustvo. Zbog hiperprodukcije kadrova VSS, došli smo u situaciju da se traži prekvalificirano osoblje”, kazala je Aida Zejčirović, direktorica portala “BoljiPosao.com” za EuroBlic i dodala da nije nepoznato kako se traže mlade osobe s iskustvom, ali, s druge strane, za iskustvo je potreban posao. Svemu ovome je, dodaje, uzrok neuređeno tržište rada.

“Imamo primjedbe nezaposlenih da su nerealni uvjeti, ali ima i poslodavaca koji se ne žele prilagoditi. Traže posao da ga ne nađu”, rekla je Zejčirović. Uz prekvalificirane radnike, nije neobično da poslodavci traže jednog radnika koji će za njih obavljati više različitih poslova i sve to za jednu mizernu plaću.

“Recepcionar koji treba poznavati knjigovodstvo, konobar sa srednjom školom ili fakultetom, prodavač u trgovini koji treba tražiti nove kupce”, neki su od oglasa za posao s kojima se susreću nezaposlene osobe.

Pa se tako u jednom od oglasa traži recepcionar u hotelu koji treba biti spreman raditi kao ispomoć u restoranu, a u jednom oglasu je navedeno kako prodavaču u prodavaonici ne treba biti teško pomoći kolegama u zaprimanju robe i čišćenju.

Bh. svakodnevnica

U nekim slučajevima se od prodavača traži da, osim prodaje u trgovini, posjećuje kupce i traže nove, što je pak posao komercijalista. U jednom slučaju za rad u cvjećarnici tražili su radnika koji je, osim sposobnosti dekoriranja cvijeća, morao poznavati engleski jezik i rad na računalu.

Danas je u BiH situacija takva da je onima koji nemaju političke i rodbinske veze potrebno završiti fakultet kako bi radili kao konobari, cvjećari, terenski komercijalisti i sl, prenosi Večernji list.

Kopirati
Drag cursor here to close