Poseban zakon

Koalicije i stranke će dobivati novac iz proračuna FBiH, županija i općina

Gospodarstvo / Flash | 01. 05. 2017. u 11:26 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zbog činjenice da entitetski, županijski i općinski organi vlasti redovito traže tumačenja vezana uz financiranja političkih stranaka, koalicija i neovisnih zastupnika iz entitetskog i drugih proračuna, Središnje izborno povjerenstvo BiH pokrenulo je inicijativu za donošenje posebnog zakona u Federaciji koji bi regulirao ovo pitanje.

Državnim zakonom o financiranju političkih stranaka propisani su izvori njihova financiranja, uključujući proračune na svim razinama. Međutim, kako će se to ostvarivati, ovaj zakon propisao je samo za državnu razinu, odnosno za političke stranke i koalicije zastupljene u Parlamentarnoj skupštini BiH.

''Brojni zahtjevi entitetskih organa vlasti i političkih subjekata koji participiraju u organima vlasti za tumačenje entitetskog propisa upućuju na činjenicu da je potrebno donijeti zakon kojim će se urediti financiranje političkih stranaka iz proračuna entiteta, županijskih i proračuna drugih jedinica lokalne samouprave u Federaciji BiH te propisati način raspodjele sredstava između političkih subjekata'', navodi u svojoj inicijativi SIP.

Iako joj je upućena još pred kraj prošle godine, Vlada Federacije se još nije očitovala o ovoj inicijativi, prenosi Vecernji.ba. Prvo je ovaj, čini se, vruć krumpir prebačen Ministarstvu financija, ali je ono odlučilo tražiti očitovanje Vlade u cjelini.

''Federalno ministarstvo financija nije isključivo nadležno za donošenje ovog propisa, odnosno Zakona kojim će se urediti financiranje političkih stranaka iz proračuna entiteta, županijskih proračuna i proračuna drugih jedinica lokalne uprave i samouprave u Federaciji BiH. Sukladno tomu, a uvažavajući činjenicu da je potrebno donijeti gore navedeni zakon, mišljenja smo kako je potrebno informirati Vladu Federacije o navedenoj inicijativi kako bi Vlada zauzela stav i eventualno formirala međuresornu radnu skupinu za iznalaženje modula po pitanju rješavanja ove problematike'', poručeno je iz Ministarstva.

Radna skupina će imati više nego zahtjevan zadatak jer su apetiti stranaka jako veliki, a proračunske mogućnosti iznimno limitirane. Zbog interesa koji imaju u cijeloj priči, za očekivati je da sve parlamentarne stranke podrže rješenje, bez obzira na to što će ono, u bilo kojoj varijanti, stvoriti glavobolje federalnoj Vladi koja nastoji očuvati financijsku stabilnost proračuna i provoditi reformske mjere u kojima se traži smanjenje, a ne povećanje izdataka.

Kopirati
Drag cursor here to close