Uzgoj

Kinoa: Zdrava žitarica koja će se uskoro saditi u BiH

Gospodarstvo / Flash | 12. 06. 2017. u 12:30 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na inicijativu predsjednika udruženja uzgajivača kinoe Can Temizela iz Turske, a uz prisutnost ekonomskog atašea Republike Turske u BiH Sedata Yildiza, u organizaciji potpredsjednika Gospodarske komore FBiH Mirsada Jašarspahića upriličen je sastanak s predstavnicima znanstvene institucije i privatne inicijative iz BiH radi uzgoja kinoe u BiH, priopćeno je iz Gospodarske komore FBiH.

Prof. Mirha Đikić s Poljoprivrednog fakulteta u Sarajevu i Dalila Marušić iz poljoprivrednog udruženja KAP, kako se navodi, već su u fazi eksperimentalnog uzgoja spomenute biljke.

Radi se o biljci iz obitelji pseudožitarica koja se najviše uzgaja u Južnoj Americi, ali su je prije 10 godina počeli uzgajati u Turskoj i danas se ona uzgaja na 8.000 lokacija. Kinoa se također s uspjehom uzgaja i u Danskoj. Na tržište se najviše distribuira putem poznatog lanca marketa "dm" a budući da je prepuna zdravih minerala i vitamina smještena je u sam vrh zdrave prehrane jer njena nutritivna vrijednost može da 'postidi' sve ostale žitarice.

Razgovaralo se o prednostima, potencijalima te o modalitetima uzgoja i šire distribucije ukoliko se projekt uspješno implementira u BiH.

Ukoliko sve predviđene faze budu tekle prema utvrđenim terminima s Federalnim ministarstvom poljoprivrede i Federalnim zavodom za agrologiju, do oktobra bi se trebala završiti registracija i akreditacija sjemena te intenzivirati, uz pomoć partnera iz Turske, uzgoj kinoe, priopćeno je iz Ureda potpredsjednika Gospodarske komore FBiH.

Kopirati
Drag cursor here to close