Uvoz/izvoz robe

Kina podnijela žalbu WTO-u zbog EU i SAD-a

Gospodarstvo / Flash | 13. 12. 2016. u 10:31 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kina je u ponedjeljak poslala žalbu Svjetskoj trgovinskoj organizaciji protiv SAD-a i Europe zbog antidampinških mjera protiv kineskog izvoza i nakon 11. prosinca, izvještava agencija Reuters.

Naime, kada se Kina pridružila WTO-u 2001. godine, njen ulazak je uvjetovan odredbom kojom je drugim članicama organizacije dozvoljeno da tu zemlju idućih 15 godina tretiraju kao netržišnu ekonomiju prilikom carinjenja robe, zbog onemogućavanja uvoza i prodaje kineske robe ispod cijene na domaćim tržištima. Spomenuta klauzula je istekla 11. prosinca.

"Nažalost, SAD i Europska unija još uvijek nisu ispunile svoje obveze", navodi na svojoj internetskoj stranici kinesko ministarstvo trgovine, te dodaje da Kina zadržava pravo u skladu s pravilima WTO-a da odlučno brani svoja zakonska prava.

"Kina nije napravila reforme potrebne za rad na tržišnim načelima," navode iz američkog ministarstva trgovine.

Američka tajnica za trgovinu Penny Pricker izjavila je u studenome da nije još došlo vrijeme da SAD promijeni način na koji procjenjuju je li je Kina stigla do statusa tržišne ekonomije te da nema međunarodnih trgovinskih propisa koji nalažu promjene u načinu na koji se utvrđuju američke anti-damping carine.

Europska komisija je, pak, prošlog mjeseca predložila novi način postupanja prilikom uvoza robe iz Kine, no prijedlog treba odobriti 28 članica EU-a i Europski parlament.

"Žao nam je što Kina pokreće ovaj spor sada, unatoč činjenici da je Komisija već dala prijedlog izmjene i dopune ovog zakona", rekao je glasnogovornik Komisije.

Kopirati
Drag cursor here to close