Ne treba joj javni posao

Kćer Fadila Novalića suvlasnica tri poduzeća

Gospodarstvo / Flash | 01. 12. 2016. u 12:57 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kada je ''procurila'' informacija da je Ada Novalić kćer Fadila Novalića zaposlena u Financijsko-informatičkoj agenciji, javnost je uz ostalo zamjerila federalnom premijeru kako je svoje dijete smjestio u državnu agenciju.

Premijer je istovremeno upozoravao kako omladina mora inzistirati na realnom sektoru. No, u slučaju Ade Novalić potvrdit će se da je ona zaposlena u oba sektora.

Naime, prema registru poslovnih subjekata, ona je dugogodišnja direktorica firme Termo Metal Resist i službeno njen osnivač sa još nekoliko članova obitelji Novalić te suvlasnik još dva poduzeća sa Nerminom Džindićem, ministrom energije, rudarstva i industrije u Vladi Fadila Novalića

Koja su to poduzeća? Kako saznaje N1, to su:

1. TMR d.o.o. Sarajevo, Bulevat Meše Selimovića b.b., suvlasnica u osnovnom kapitalu u iznosu od 95.531,11 KM, direktorica bez ograničenja do iznosa 25.000 KM.

Inače, Termo metal resist je poduzeće koje je osnovano 2008. u industrijskom dijelu Sarajeva. Na početku sam posao je bio većinom konsultanski. Od 2012. godine se bavi obradom i proizvodnjom metalnih dijelova. Ona je suvlasnica u osnovnom kapitalu u iznosu od 95.531,11 KM, direktorica bez ograničenja do iznosa 25.000 KM

2. OMG d.o.o. Gradačac, ulica Sarajevska bb, suvlasnica u osnovnom kapitalu u iznosu od 400,00 KM

Drugo poduzeće u kojem kćerka premijera Fadila Novalića ima udio je poduzeće OMG d.o.o. Gradačac koja se također bavi strojarskom obradom metala. U 2014. godini imali su dva uposlena, 2015. je bio zaposlen samo jedan, a dok je u 2016. godini broj zaposlenih tri. Ada Novalić suvlasnica u osnovnom kapitalu u iznosu od 400,00 KM.

3. TMD-MIBO d.o.o. Brčko, Ciglana br. 12, suvlasnica u osnovnom kapitalu u iznosu od 9.695,82 KM.

Treće poduzeće se bavi proizvodnjom dijelova za strane naručitelje u automobilskoj industriji.

Kako Ada Novalić može biti direktorica u navedenim poduzećima istovremeno biti zaposlena u FIU, nije poznato ni odgovoreno.

Ona je, podsjećamo, danas dala otkaz u Financijsko-informatičkoj agenciji, a premijer je na to rekao da su ovih dana u njegovoj  obitelji razgovarali te da je njegova kćer sama odlučila dati otkaz, mada je, kaže, posjedovala i obrazovanje i kvalifikacije i kompetencije za radno mjesto na kojem je radila.

Kopirati
Drag cursor here to close