Sve je do gradskih vlasti

Kamioni zatrpani smećem čekaju

Kamioni zatrpani smećem čekaju, a prosvjednici poručuju 'Sve je do gradskih vlasti'
Gospodarstvo / Flash | 18. 06. 2019. u 10:14 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Blokada se nastavlja sve dok prosvjednici s gradskim vlastima ne dogovore novu lokaciju za odlaganje smeća, rekao je medijima Nijaz Hodžić, mještanin i jedan od inicijatora prosvjeda ispred J.P Deponije d.o.o., na lokaciji Uborak.

Prosvjednici žele nastaviti pregovore s Gradom, te očekuju da će ih gradonačelnik Ljubo Bešlić pozvati ''svaki trenutak''.

''Mi smo biti tu cijelu noć i u jutarnjim satima izvori su nam rekli da će kamioni doći ovdje deponirati smeće. Međutim, kao i svaki dan mi smo odlučni to spriječiti sve dok se s gradskim vlastima ne dogovorimo za dalje odlaganje smeća. Naš ključni problem je iznalaženje nove lokacije za novu deponiju. Kad se ova deponija napuni ne dozvoljavamo da se ovdje pravi bilo koja nova rupa, to je naš cilj. Želimo da deponija ide odavde iz naseljenog mjesta i da se napravi negdje gdje uvjeti postoje'', kazao je Hodžić.

Dodaje i da su gradonačelniku ponudili da građani okupljeni oko inicijative 'Jer me se tiče' zajedničkim snagama vrše pritisak na Vladu Federacije da što prije nađe novu lokaciju.

Foto: Bljesak.info / Prosvjednici i dalje odlučni u blokadi

''Mi nismo rekli da ovu deponiju treba sada odmah zatvoriti. Ovdje ima još prostora za odlaganje otpada, dakle kad se ova deponija napuni oni je trebaju zatvoriti! U međuvremenu se treba naći lokacija gdje će se raditi nova i suvremenija deponija'', kaže Hodžić dodajući kako građani 20 i više godina trpe smrad i smeće.

''Mi smo svjesni da je grad sada zatrpan smećem i da moramo riješiti problem. Ponavljam mi smo spremni i dali smo rokove. Ova deponija će se napuniti do kraja ove godine, ali što dalje?  Dakle mi nismo rekli da se deponija zatvori ua novu godinu, rekli smo da to bude 12 mjeseci od dana našeg dogovora. Evo mi bi i produžili taj rok i dali vremena vlastima'', dodao je ovaj prosvjednik.

Policijske snage koje su na terenu ispred Deponije ''ne plaše'' prosvjednike, a Hodžoć kaže kako oni moraju biti tu, te da s njima imaju korektan odnos.

''Svi su svjesni situacije u kojoj se nalazimo, sada je sve do gradskih vlasti, oni odlučuju! Ja ne tražim od gradonačelnika da on sam sve radi, ali uz našu pomoć i pritiske riješit će se problem u najskorije vrijeme'', kaže Hodžić navodeći kako prosvjednici neće ići ni pred zgradu Vlade Federacije, niti pred upravu Grada Mostara, te da će ostati ispred Deponije jer je tu njihov problem.

Podsjetimo, gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić i predstavnici mještana nastanjenih oko područja deponije Uborak na sastanku u ponedjeljak u Mostaru nisu postigli konkretan dogovor oko deblokade deponije koja je blokirana već deveti dan zbog čega je Mostar zatrpan smećem i prijeti mu ekološka katastrofa.

 Sudionici sastanka odlučili su uputiti inicijativu federalnoj vladi za pomoć u rješavanju problema mostarske deponije, međutim stanovnici nisu pristali na dogovor bez konkretnih datuma o izvršavanju obveza od strane Gradske uprave i datuma izmještanja deponije.  Smatraju da bez dogovorenih datuma, nema načina kontrole dogovorenog i boje se da bi se njihova agonija života u nemogućim uvjetima u blizini deponije mogla nastaviti godinama.

Kopirati
Drag cursor here to close