Dodatna zarada

Kakve poslove mogu raditi studenti u Mostaru

Gospodarstvo / Flash | 08. 03. 2016. u 11:55 A.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Studentski život nije jeftin, pa brojni studenti koju marku više pokušavaju sami zaraditi, a posao nerijetko pronalaze preko studentskih servisa.

Inače servisi djeluju na pružanju usluge kod privremenog i povremenog zapošljavanja studenata. Namijenjen je studentima koji su voljni uz studiranje obavljati pomoćne poslove i uz to zaraditi nešto novca.

Iz Studentskog servisa, studentskog centra Sveučilišta u Mostaru za Bljesak.info su rekli kako ima zainteresiranih studenata, a njihove usluge tijekom godine koristi njih 300-tinjak.

Vrste poslova

''Studenti mogu raditi gotovo sve vrste poslova, samo ne mogu biti u direktnom doticaju s novcem. Osim HT Eroneta, Mepasa D.O.O., Blitz-Cinestara, Zarae D.O.O., Bershkae-e, Pull&Beara, Stradivariusa, ugostiteljskih objekata i drugih većih firmi koji zapošljavaju na mjesečnoj bazi tijekom cijele godine, postoji zainteresiranost i nekih drugih firmi koje angažiraju studente na neke kratkotrajne jednodnevne ili višednevne poslove'', rekli su nam iz Studentskog servisa.

Da bi se mogli prijaviti za posao preko ovog Studentskog servisa, studenti moraju biti redovni studenti, te imati otvoren tekući račun.

Studentska udruga 'Apsolvent' koja se također bavi posredovanjem pri zapošljavanju studenata kaže za Bljesak.info kako su poslovi koje studenti mogu obavljati različiti, ovisno od potrebe poslodavca.

''Svaki student se može prijaviti u zadrugu tako što nam pošalje kopiju indexa, potvrdu s fakulteta da je student i kopiju tekućeg računa kako bi mogli izvršiti te uplate'', kažu iz Apsolventa.

Angažiranje studenata ovisi od vremenskog razdoblja, kada i kojem poslodavcu treba ispomoć i od obujma poslova u tim firmama. Na stranicama udruge Apsolvent je navedeno kako se u ponudi poslova nalaze hostese, web design, tipkanje seminarskih radova, kopiranje, anketiranje, podjela letaka-flayera, promocije, ljepljenje plakata, čišćenje, sati i instrukcije iz raznih oblasti, tjelesni poslovi, kurirski poslovi, administrativni poslovi, promoviranje roba i usluga, ljepljenje deklaracija, pomoćni poslovi u kafe-restoranima, trgovini, hotelima, skladištima, bolnicama, proizvodnji itd.

Iz Studentskog servisa su rekli kako su satnice minimalno 4 KM pa nadalje, ovisno o zahtjevnosti posla.

Studenti koji rade studentske poslove kažu kako mogu uskladiti posao i fakultet iako je to jako teško.

Može li se uskladiti studiranje i posao

''Radim kao promotor za parfeme i dekorativnu kozmetiku, a moj je zadatak je pomoći kupcima pri odabiru odgovarajućeg proizvoda, prezentirati njegove karakteristike, upoznati kupce s novitetima i sl. Što se tiče uvjeta rada, prema mom mišljenju su prilično dobri, jedino bih promijenila način plaćanja. Budući da je plaćano po učinku, odnosno po broju prodanih proizvoda, pa se prema tome moglo dogoditi da zbog lošeg dana, odnosno zbog nedovoljne posjećenosti objekta taj dan "ne naplatim dnevnicu". Mislim da bi bolje bilo da je jedan dio bio fiksan i siguran za naplatiti, a eventualni prebačaji da se naplaćuju kao bonus'', rekla nam je L.M., jedna od korisnica servisa.

Ova studentica kaže kako posao i fakultet ne bi mogla odrađivati na ranijim godinama fakulteta, nego tek na posljednjoj godini, koja je, kako tvrdi ''malo lakša'', budući da i nije baš lako uskladiti posao i fakultet, ako se očekuju dobri rezultati na fakultetu.

''Posao ipak umara i oduzima vrijeme. Znalo mi se događati da dođem umorna s posla i nemam volje za učenjem. Kod ovog konkretnog posla prednost jeste fleksibilnost poslodavca s kojim se moglo dogovoriti da određene dane ne radim, ako mi je važan neki ispit i sl.

A.K. je studentica koja radi promocije cigareta na benzinskim crpkama ili u kafićima gdje informira osobe o proizvodu i nagrađuje ih.

''Tek čekam prvu plaću pa još uvijek ne znam kakva će biti, ali sam zadovoljna satnicom. Fakultetske obveze za sada stižem uskladiti s fakultetom, a s obzirom da sam zadnja godina fakulteta, puno je lakše. Poslodavci su većinom fleksibilni, bar sam takvo iskustvo imala iz prethodna dva studentska posla, bitno je odmah zauzeti stav da je fakultet na prvom mjestu'', rekla je A.K.

Iskorištavanje?

M.J. koja je također preko studentskih servisa radila poslove promocije određenih proizvoda u supermarketima kazala je kako su po njenom mišljenju studentski poslovi jeftino iskorištavanje radne snage.

''Radila sam promocije nekoliko godina, satnica mi je bila od dvije do četiri marke, ovisno od poslodavca za koji sam radila, ali sam po prodaji mogla dobiti 'bonuse'. No često je to bilo teško izvedivo. Kada se nema novca sve dobro dođe, a dobro je steći i neko radno iskustvo i upoznati ljude, ali ako se realno sagleda brojni poslodavci iskorištavaju studente kao jeftinu radnu snagu'', kaže M.J.

Kopirati
Drag cursor here to close