Nekretnine

Kako su Arapi pronašli rupe u zakonu?

Gospodarstvo / Flash | 19. 12. 2016. u 12:51 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U akciji kodnog naziva Nekretnine kontrolirano je ukupno je 691 pravno lice u vlasništvu stranih osoba kontrolirano, od čega su 192 pravna subjekta našli na adresama gdje egzistiraju i posluju u skladu sa zakonom.

''Ostalih 499 osoba nismo pronašli na adresama i radi se o fiktivnim firmama'', rekao je za BHRT Slobodan Ujić, direktorom Službe za poslove sa strancima.

Naime, nakon kontrole gotovo 700 pravnih lica čiji su vlasnici strani državljani, Služba za poslove sa strancima je ustanovila da u više od dvije trećine slučajeva postoje određene nepravilnosti pri registraciji firmi, odnosno, prilikom kupovine nekretnina.

''Nakon prikupljenih operativnih saznanja i informacija da veći broj pravnih lica u BiH, gdje su odgovorna lica strani državljani iz Kuvajta, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Katara, Sirije, Libije, Saudijske Arabije, Rusije i Ukrajine, fiktivno registrira pravna lica samo s jednom namjerom - kupovina nekretnina i zatim prodaja tih nekretnina ili iznajmljivanje drugim stranim turistima, proveli smo akciju Nekretnine'', rekao je Ujić i dodao kako su došli do informacija da oni posjeduju tisuće nekretnina, odnosno, preko 1700 ZK izvadaka, a na jednom ZK izvatku se može naći i po deset nekretnina.

Kaže kako su našli da su otvorene sestrinske firme od velikih firmi iz zemalja koje su kontrolirali, najviše iz Kuvajta, Libije, Katara i Saudijske Arabije, bilo je 145 firmi iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

''U 109 slučajeva vlasnik tog pravnog lica, državljanin, recimo, Kuvajta, nije se uopće pojavio, nije ulazio u državu, već je dao punomoć gdje se formiralo pravno lice, gdje se registriralo pravno lice u Sarajevu i gdje je postavio za direktora državljanina BiH. Znači, gdje je osnivački kapital negdje između 2-3 tisuće, u 90% slučajeva 2 tisuća maraka, do nekretnina se dođe u vrijednosti od preko 400-500 tisuća, gdje je transakcijski račun mirovao. Na kraju smo došli do saznanja da su oni ipak našli neke rupe u zakonu i da te velike kompanije daju pozajmicu sestrinskim firmama u Sarajevu, tako da će u sljedećem razdoblju agencije koje se bave tim poslovima istražiti je li to zakonito ili nije'', rekao je Ujić dodavši kako u ovim slučajevima država BiH nema nikakve benefite kao ni država iz koje dolaze.

''Na te pozajmice, kada se radi o par tisuća nekretnina, to su ogromne cifre, ne plaća se porez ni u državi iz koje dolazi pozajmica, ni u BiH. Međutim, nemojte samo da pričamo o negativnostima. Ovdje smo našli i dosta pozitivnih stvari. Našli smo firme koje su zapošljavale i koje zapošljavaju trenutno i 300 radnika iz BiH. Recimo, jedna firma iz Donjeg Vakufa, koja je registrirana na Ilidži, zapošljava preko 300 državljana, redovno plaća poreze ovoj državi i izmiruje obveze prema državljanima BiH'', rekao je.

Rekao je kako će Služba za poslove sa strancima nekim državljanima otkazati boravak u BiH te da će bude većih prekršaja, biti i protjerivanja iz BiH i zabrana ulaska u našu zemlju.

''Ostale negativnosti koje se tiču i poreskih stvari, pranja novca i drugih radit će agencije koje su nadležne za to, jer, nakon analize, mi ćemo sigurno neke stvari proslijediti i inspekcijskim organima i na županijskim i entitetskim razinama, poreznoj upravi, a nešto i SIPA-i - ono što budemo mislili da je nezakonito i da ima elemenata pranja novca'', rekao je.

Kopirati
Drag cursor here to close