Izmjene zakona

Kako se 'obični' građani zapošljavaju u državnoj službi?

Gospodarstvo / Flash | 02. 02. 2016. u 13:44 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada FBiH donijela je Uredbu koja utvrđuje uvjete, kriterije i postupak zapošljavanja i razrješenja osoba koje nisu državni službenici, izuzev savjetnika nositelja dužnosti te je na ovaj način je Uredba usuglašena s izmjenama i dopunama Zakona o državnoj službi u FBiH.

Kako je priopćeno nakon sjednice Vlade, osobe koje nisu državni službenici zapošljavaju se putem javnog natječaja koji raspisuje rukovoditelj, odnosno tijelo koje vrši njihovo imenovanje. Ukoliko se radi o raspisivanju javnog natječaja za poziciju za čije imenovanje je potreban prijedlog, onda se i javni natječaj raspisuje na prijedlog osoba koje predlažu imenovanje.

Javni natječaj za tajnika federalnog organa državne službe raspisuje voditelj tog organa koji, nakon provedenog postupka, vrši njegovo imenovanje. Rukovoditelj, odnosno tijelo koje raspisuje javni natječaj, imenuje povjerenstvo za provođenje javnog natječaja kojeg line po dva člana iz organa u koji se vrši zapošljavanje tijela koje raspisuje javni natječaj, te jednog člana – predstavnika Federalnog ministarstva pravde.

Ukoliko javni natječaj raspisuje rukovoditelj organa koji vrši imenovanje povjerenstvo se sastoji od tri člana. Kandidati koji ispunjavaju uvjete propisane javnim natječajnem bit će pozvani na intervju na kojem će povjerenstvo utvrditi posjeduju li ili ne posjeduju kompetencije, odnosno znanja i sposobnosti potrebne za obavljanje poslova određenog radnog mjesta.

''Rukovoditelj, odnosno tijelo koje je raspisalo javni natječaj, vrši imenovanje, s liste uspješnih kandidata. Ukoliko se imenovanje vrši na prijedlog rukovoditelja organa ili drugog lica iz člana 11a. Zakona o državnoj službi, organ koji vrši imenovanje je dužan izvršiti imenovanje po dostavljenom prijedlogu koji mora biti obrazložen'', priopćila je Vlada.

Kopirati
Drag cursor here to close