Nezaposlenost nije manja

Kako se 'čiste' zavodi za zapošljavanje

Gospodarstvo / Flash | 12. 07. 2017. u 06:37 A.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iako podaci govore da je stopa nezaposlenosti smanjena, postoje određene dileme smatra Predrag Duduković, ekonomski analitičar.

"Broj nezaposlenih se nije prelio u zaposlene, odnosno ti nezaposleni se nisu zaposlili kod nas u firmama, već u inozemstvu. Ima čak i slučajeva da su pojedini trajno skinuti sa biroa zbog neredovnog javljanja. Kao što vidimo iz ovih podataka, zapošljavanje žena je i dalje problem. To je najviše zbog oblika posla. Postoji veliki broj fizičkih poslova koje žene ne mogu raditi, kao na primjer građevina, i to najviše doprinosi njihovom slabijem pronalaženju posla", stav je Dudukovića.

Obrazovna struktura nezaposlenih osoba pokazuje da 73,4 posto osoba ima završenu srednju školu, slijede nezaposleni s osnovnom školom ili nižim obrazovanjem 14,6 posto, te osobe sa završenim akademskim obrazovanjem 11,9 posto.

"Broj zaposlenih visokoobrazovanih govori o tome koliko je jaka naša ekonomija i na čemu se ekonomija jedne države zasniva. Veća je potražnja za radnom snagom koja u suštini ne radi na poboljšanju vrijednosti nekog proizvoda kako bi se on što više usavršavao, imao što bolje karakteristike i time stvarao dodatnu vrijednost. Uglavnom se traži radna snaga koja će raditi fizičke poslove, a vrlo malo se radi na razvoju već gotovih proizvoda kako bi oni bili još bolji i konkurentniji i koji bi mogli stvarati dodatnu vrijednost", ističe Duduković za Nezavisne.com.

Podsjetimo, statističke institucije u Bosni i Hercegovini polovinom travnja a ove godine sprovele su, anketu o radnoj snazi na uzorku od 7.925 domaćinstava.

Prema tim podacima, radnu snagu u BiH (ekonomski aktivno stanovništvo) je činilo 1.026.337 osoba, dok je broj neaktivnih bio 1.380.994 osoba. U okviru radne snage bilo je 815.659 zaposlenih i 210.678 nezaposlenih osoba. U okviru zaposlenih osoba bilo je 32.168 neplaćenih pomažućih članova domaćinstva.

Stopa nezaposlenosti bila je najviša među mladim osobama starosti 15 do 24 godine i iznosila je 45,8 posto (43,1 posto za muškarce i 51,4 posto za žene). Prema podacima iz Ankete u 2017. godini, stope aktivnosti i zaposlenosti su iznosile 42,6 posto i 33,9 posto, dok su u 2016. godini bile 43,1 posto i 32,2 posto. Stope su bile značajno više za muškarce nego za žene. Stope aktivnosti i zaposlenosti za muškarce iznosile su 53,3 posto i 43,2 posto, dok su za žene iznosile 32,4 posto i 24,9 posto.

Više o ovoj temi pročitajte u tekstu Radna snaga u BiH - Stopa nezaposlenosti najviša među mladima

Podsjetimo,premijer Federacije Fadil Novalić je izjavio da je za 18 mjeseci njegovog mandata broj zaposlenih porastao za gotovo 25000. Prema njegovim tvrdnjama, to su podaci Porezne uprave FBiH koji su dostupni javnosti. U studenom 2016. izjavio je da je taj broj 26902, te da brojni drugi podaci koji se pojavljuju u javnosti nisu točni.

No portal reforma.ba objasnio je kako se manipulira brojem zaposlenih te zašto je broj osoba koji traže zaposlenje na birou manji.

''Prvo, podaci koji su dostupni javnosti nisu podaci Porezne uprave, već Federalnog zavoda za statistiku, što je sasvim prirodno. Drugo, podaci ove dvije institucije se veoma razlikuju, toliko da je nevjerojatno da premijer jednostavno odlučuje koristiti one koji mu više odgovaraju, ignorirajući službene podatke Federalnog zavoda za statistiku (FZS)'', objasnila je reforma.ba.

Više pročitajte ovdje.

Kopirati
Drag cursor here to close