Za bolji ambijent

Kako političarke mogu pomoći poduzetnicama

Poduzetnice i političarke u misiji stvaranja boljeg ambijenta za poduzetništvo
Gospodarstvo / Flash | 05. 02. 2019. u 15:35 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Poduzetništvo, kreiranje novih radnih mjesta i zapošljavanje mladih ljudi trebalo bi biti prioritet svih strategija u ovoj zemlji – istaknuto je danas u Sarajevu na okruglom stolu Udruge poslovnih žena u BiH.

Svojevrsna javna rasprava o temi ''Što žene u politici mogu i trebaju uraditi za žene u poduzetništvu'' organizirana je da bi se ponudio odgovor na to pitanje, te kako u budućnosti ovu temu konkretizirati.

Predsjednica Udruge poslovnih žena u BiH Aida Zubčević je kazala da je okrugli sto jedna od misija koje ima Udruga, a to je pokušaj lobiranja za stvaranje boljeg ambijenta za razvoj poduzetništva, a posebno poduzetništva žena.

''Ovo je misija koju želimo otvoriti zajedno s političarkama i tek prvi susret koji je protekao u pozitivnoj atmosferi. To je misija u kojoj ćemo sudjelovati zajedno stvarajući pozitivan ambijent u društvu'', istaknula je Zubčević na konferenciji za novinare.

Profesorica na Ekonomskom fakultetu Nezavisnog univerziteta u Banja Luci i sudionica okruglog stola u ime Partije demokratskog progresa Mirjana Stojanović-Trivanović je kazala da bi svi političari u ovoj zemlji bez obzira na političko opredjeljenje trebali raditi na tome da se proces zapošljavanja i pomoći zapošljavanju, posebno mladih ljudi, poveća.

''Žene poduzetnice su pokazale i dokazale da to mogu veoma dobro da rade, a ovakva okupljanja su prilika da razmijenimo mnogo dobrih ideja kojima ćemo da pomognemo cijeli taj proces '', kazala je Stojanović-Trivanović.

Zastupnica u Parlamentu Federacije BiH i članica Predsjedništva Demokratske fronte Alma Kratina je kazala da je veoma važno sudjelovati u procesima davanja podrške poduzetništvu, a posebno ženskom poduzetništvu.

''Sva pitanja rodne ravnopravnosti i rodno odgovornog budžetiranja ustvari su pitanja prosperiteta društva'', navela je Kratina.

Zubčević je ovom prilikom predstavila i neke od najznačajnijih projekata koji su obilježili prethodne i prošlu godinu rada Udruge.

Jedan od zahtjevnijih bio je projekt bh. Treasures korpe proizvoda rađenih rukama žena iz cijele BiH gdje je u fokusu bila pomoć ženama iz ruralnih područja.

''To je jedan od naših ciljeva, a drugi je da zaštitimo naše kulturno naslijeđe koje te žene baštine. Trenutno imamo 50 proizvoda u toj korpi i želja nam je da rad tih žena postane prepoznat i da ga naš diplomatski kor koristi kao poklone pri svojim diplomatskim posjetima, ali i da bude dostupna turistima'', dodala je Zubčević.

U partnerstvu s Federalnim zavodom za zapošljavanje i FARMA II projektom, kako je dodala, djeluje Akademija poduzetništva žena, koju rade kao pilot projekt u dvije župaije'', Sarajevskoj i Zapadnohercegovačkoj.

''Radimo sa 60 žena, onih koje bi željele koristiti sredstva Zavoda za zapošljavanje, znači da osnuju svoj biznis i ženama koje su već iskoristile ta sredstva, da im pomognemo da njihov startup bude održiv. Provodit ćemo ga u dvije etape, u prvoj imamo edukaciju u trajanju od dva mjeseca, a poslije toga ćemo imati 60 mentorica, iskusnih žena koje će tim ženama moći da pomognu da pređu prepreke na koje nailaze'', dodala je Zubčević.

Posebno su ponosni na činjenicu da su jedino udruženje koje je radilo i radi na kreiranju zakonskog okvira za prepoznavanje i podršku poduzetništvu žena. Tako su, navela je Zubčević, postavili nove standarde i sudjelovali u kreiranju Akcijskog plana za razvoj poduzetništva žena u Federaciji BiH.Uo

Kopirati
Drag cursor here to close