Entropolis i etnopolis

Kako će Mostar izgledati 2025.?

Gospodarstvo / Flash | 31. 12. 2015. u 08:51 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Entropolis i etnopolis - Mostar – globaliziran, reindustrijaliziran, energetski učinkovit i turistički i okolišni atraktivan grad", vizija je razvoja Grada Mostara za razdoblje 2016-2025. godine koju nadležni najvećeg grada na Neretvi žele utkati u "Strategiju Grada Mostara".

Tako se odnedavno užurbano provode aktivnosti na izradi ovog najvažnijeg strateškog dokumenta, koji, pak, Grad Mostar nema i to uz potporu UNDP-ija, te su pozvani građani da daju svoje prijedloge i tako se aktivno uključe u izradu Strategije

Glavna savjetnica gradonačelnika Mostara Radmila Komadina, koordinatorica radne skupine za izradu Strategije, izjavila je za Dnevni avaz kako prije svega građanima treba približiti pojmove "entropolis" i "etnopolis".

"Mostar kao etnopolis je mjesto susreta kultura, a entropolis kao mjesto susreta poduzetnika, investitora i inovatora, ali i svega onog što bi moglo utjecati na to da Grad zaživi ekonomski, gospodarski i da se, jasno, počnu otvarati radna mjesta", kazala je Komadina.

Iako ovaj strateški dokument još uvijek nije finaliziran, Komadina otkrila kako postoji mogućnost da vrlo brzo dva projekta koja će biti u okviru Strategije, a koja se odnose na ekonomski, društveni sektor te zaštitu okoliša budu financirana iz fondova Europske unije.

"Stoga smo smatrali kako je jako poželjno uključiti javnost, pa smo poziv građanima objavili na našoj web stranici www.mostar.ba kako bi predložili svoje projektne ideje, kako bi nakon 10.siječnja 2016, do kada traje poziv, sagledali koliko su izgledi za njihovo financiranje s obzirom na opseg i značaj", kazala nam je Komadina.

Izrazila je zadovoljstvo činjenicom da je na ovaj način Gradska uprava pobudila pozornost javnosti i što već pristižu prijedlozi projekata.

Uz Komadinu, kao koordinatoricu, i gradonačelnika, skupinu čine svi načelnici gradskih odjela, predstavnici Zavoda za prostorno uređenje, Centra za socijalni rad i nevladinog sektora.

Kopirati
Drag cursor here to close