zajedničko djelovanje

Kako će Hercegovina zaštiti mekousnu pastrmku

Gospodarstvo / Flash | 04. 12. 2015. u 13:36 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U nastavku projekta 'Svi za meku' čiji je cilj zaštite kritično ugrožene vrste riba mekousne pastrmke federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo danas je sa suradnicima posjetila Konjic. U prostorijama Općine Konjic ministricu je primio načelnik Emir Bubalo sa suradnicima. Tema razgovora je bila daljnji razvoj turizma i jačanje turističkih kapaciteta uz adekvatnu zaštitu prirodnih potencijala Općine Konjic. Načelnik je upoznao ministricu sa planovima zaštite mekousne pastrmke i planovima razvoja Općine Konjic.

Po urbanističkom planu dio Općine Konjic je uključen u prijedlog Nacionalnog parka Prenj, Čvrsnica, Čabulja i Vran, a po novom nacrtu područja Natura 2000 također veliki dio Općine bi trebao postati dio Paneuropske ekološke mreže. Iznimna biološka raznolikost je bogatstvo koje se mora očuvati , a ono je u velikoj mjeri ugroženo antropogenim djelovanjem čovjeka, te na momente značajnom i nekontroliranom turističkom saturacijom.

Poseban naglasak u razgovoru vezan je za zaštitu mekousne pastrmke koja se kao kritično ugrožena vrsta nalazi na Crvenoj listi riba Federacije Bosne i Hercegovine, a naseljava kao endemska vrsta rijeku Neretvu i Bunu. Ministrica i načelnik su se suglasili kako mora biti zajedničko djelovanje usmjereno na održivi razvoj turističkih djelatnosti (rafting, fly fishing) te jačanju smještajnih kapaciteta, ali se u svakom trenutku mora voditi računa o zaštiti prirodnih vrijednosti.

U nastavku posjete Konjicu upriličen je susret ministrice Edite Đapo s učenicima Prve i Druge osnovne škole i Mješovite srednje škole u cilju podizanja svijesti o važnosti zaštite mekousne pastrmke i očuvanju okoliša. Razvoj svijesti o očuvanju okoliša se stvara od malih nogu, a počinje u porodici. Škola je mjesto gdje se to znanje utvrđuje. Svoje zemlju i njene prirodne ljepote nužno je upoznati kako bi je znali cijeniti i voljeti.

Na kraju svog posjeta Konjicu ministrica je posjetila Visoku školu za menadžment i turizam gdje su je predstavnici škole upoznali sa planovima razvoja istraživačkog centra u Općini Konjic.

Kopirati
Drag cursor here to close