Pravilnik zakonit

Jusko i Lasić: Usuglasiti prijedlog pravilnika o tehničkim pregledima

Gospodarstvo / Flash | 14. 03. 2017. u 16:09 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Formirat će se radna skupina koja će usuglasiti Pravilnik o tehničkim pregledima i jedinstveni cjenovnik, jer su svi nepotrebni financijski nameti građanima neprihvatljivi'', zaključeno je danas na sastanku ministra komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Ismira Juske, s federalnim ministrom prometa i komunikacija Denisom Lasićem.

Inače, tema današnjeg sastanka, između ostalog, odnosila se na problematiku provođenja ispitivanja eko testa na području FBiH koji je u siječnju 2017. godine propisao ministar Denis Lasić, priopćeno je iz Ministarstva komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine.

Neusklađenost

Razmatrajući nastalu problematiku, konstatirana je neusklađenost pojedinih zakonskih i podzakonskih odredbi koje propisuju predmetnu oblast, kao i potreba usklađivanja iste u što kraćem razdoblju.

''U tom kontekstu, a uzimajući u obzir i činjenicu stupanja na snagu Izmjena i dopuna Zakona o osnovama sigurnosti prometa na cestama u Bosni i Hercegovini sredinom veljače tekuće godine, i obvezu usklađivanja i donošenja podzakonskih akata proisteklih iz navedenog Zakona, ministar Jusko će formirati radnu skupinu, koja će u što kraćem roku usuglasiti i dostaviti Prijedlog pravilnika o tehničkim pregledima, kao i jedinstvenog cjenovnika koji se odnosi na provođenje poslova tehničkog pregleda'', navodi se u priopćenju.

Radna skupina, kako je priopćeno, bit će formirana od predstavnika Ministarstva komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine, kao i nadležnih entitetskih institucija i Brčko distrikta.

Najavljeno je također, da je početkom narednog tjedna planiran sastanak ministra Ismira Juske s resornim entitetskim ministrima na kojem će, pored ostalog, biti razgovora i o predmetnoj problematici.

''Za Ministarstvo komunikacija i prometa BiH, svaki nepotrebni financijski nameti građanima Bosne i Hercegovine nisu prihvatljivi'', navode iz Ministarstva.

Pravilnik o Eko testu je zakonit

Inače iz Federalnog ministarstva prometa i komunikacija poslali su priopćenje u kojem navode, da je Pravilnik o eko testu zakonit.

''Nakon detaljnog razmatranja situacije, opovrgnute su medijske špekulacije da se Pravilnik nije mogao donijeti na razini Federacije Bosne i Hercegovine, ali je i uočena neusklađenost zakonskih odredbi. Nedvojbeno je da postoji zakonska odredba koja dozvoljava federalnom ministru prometa i komunikacija za donošenje ovog pravilnika'', priopćeno je iz Vlade FBiH.

S obzirom da je Vlada Federacije BiH dva puta usvojila informaciju Federalnog ministarstva prometa i komunikacija i dala neupitnu potporu smanjenju onečišćenje zraka i kontroli emisije ispušnih plinova, te je u skladu s tim i u skladu s članom 74. Zakona o cestovnom prijevozu Federacije Bosne i Hercegovine, Federalno ministarstvo prometa i komunikacija izradilo pripadajući pravilnik'', navode iz ministarstva.

''Mnistar transporta i komunikacija BiH Ismir Jusko i njegovi suradnici su se složili s neupitnošću uvođenja rješenja spomenutih problema, ali se i osvrnuo na Zakon o osnovama sigurnosti u prometu koji se jednim dijelom preklapa s Zakonom o cestovnom prijevozu Federacije BiH. Pokušat će se pronaći adekvatno riješenje ne samo za ovo pitanje, već i za sva ostala pitanja gdje je moguće da dođe do eventualne neusklađenosti državnih i entitetskih propisa'', priopćeno je iz Federalnog ministarstva prometa i komunikacija.

Podsjećamo, federalni ministar prometa i komunikacija Denis Lasić krajem 2016. godine donio je Pravilnik o povećanju cijena za eko test. Tako su vozači proteklih mjeseci prilikom registracije vozila umjesto 5 KM, eko test plaćali 22, 32 i 36 KM. Mediji su ranije navodili  da je Pravilnik koji je Lasić donio nezakonit jer samo državni ministar komunikacija i prometa može vršiti izmjene i dopune vezane za redovni tehnički pregled vozila, uključujući i eko test.

Kopirati
Drag cursor here to close