Odgovornost upravitelja

Jozić: Novim zakonom o stečaju smanjit ćemo troškove postupaka

Gospodarstvo / Flash | 18. 11. 2016. u 16:28 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalni ministar pravde Mato Jozić izjavio je da će novi zakon o stečaju osigurati da blagovremenost stečajnog postupka bude na vrijeme, kao i smanjivanje troškova stečajnog postupka i poštivanje principa ravnopravnosti prilikom imenovanja stečajnih upravnika i određivanje visine njihove naknade.

''Razmatrajući prednacrt navedenog zakona članovi Vlade FBiH na današnjoj sjednici u Sarajevu složili su se da je glavni cilj donošenja zakona o stečaju - da se stečajni upravitelj učini odgovornim za brzo završavanje stečajnih postupaka'', naveo je Jozić.

U tom cilju formirana je radna grupa od predstavnika Svjetske banke, ministarstava i drugih relevantnih ustanova, koja je konstatirala da u važećem zakonu o stečaju određene oblasti nisu dobro regulirane.

To se, dodaje Jozić, odnosi na neblagovremeno pokretanje postupka zbog neodgovornih osoba ovlaštenih za pokretanje stečajnog postupka, kao i zbog nedostatka sredstava stečajnog dužnika i povjeritelja za uplatu predviđenu za ostvarivanje stečajnog postupka.

''Planiramo da se predstečajna nagodba definira i da konačnu odluku donosi sud, u cilju da se takva nagodba ne bi zloupotrebljavala. Povjeritelji će imati pravo da pokrenu smjenu upravitelja, a povećat ćemo i njihov nadzor '', kazao je Jozić.

Očekuje da do veljače bude utvrđen prijedlog novog zakona o stečaju, koji predstavlja jedan od uvjeta koji traži MMF da bi BiH, odnosno Federacija, mogla aplicirati za određena sredstva, te ih povući za funkcioniranje vlasti na razini Federacije.

Kopirati
Drag cursor here to close