Odgovornost upravitelja

Jozić: Novim zakonom o stečaju smanjit ćemo troškove postupaka

Gospodarstvo / Flash | 18. 11. 2016. u 16:28 A.M.
Kopirati

Federalni ministar pravde Mato Jozić izjavio je da će novi zakon o stečaju osigurati da blagovremenost stečajnog postupka bude na vrijeme, kao i smanjivanje troškova stečajnog postupka i poštivanje principa ravnopravnosti prilikom imenovanja stečajnih upravnika i određivanje visine njihove naknade.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Razmatrajući prednacrt navedenog zakona članovi Vlade FBiH na današnjoj sjednici u Sarajevu složili su se da je glavni cilj donošenja zakona o stečaju - da se stečajni upravitelj učini odgovornim za brzo završavanje stečajnih postupaka'', naveo je Jozić.

U tom cilju formirana je radna grupa od predstavnika Svjetske banke, ministarstava i drugih relevantnih ustanova, koja je konstatirala da u važećem zakonu o stečaju određene oblasti nisu dobro regulirane.

To se, dodaje Jozić, odnosi na neblagovremeno pokretanje postupka zbog neodgovornih osoba ovlaštenih za pokretanje stečajnog postupka, kao i zbog nedostatka sredstava stečajnog dužnika i povjeritelja za uplatu predviđenu za ostvarivanje stečajnog postupka.

''Planiramo da se predstečajna nagodba definira i da konačnu odluku donosi sud, u cilju da se takva nagodba ne bi zloupotrebljavala. Povjeritelji će imati pravo da pokrenu smjenu upravitelja, a povećat ćemo i njihov nadzor '', kazao je Jozić.

Očekuje da do veljače bude utvrđen prijedlog novog zakona o stečaju, koji predstavlja jedan od uvjeta koji traži MMF da bi BiH, odnosno Federacija, mogla aplicirati za određena sredstva, te ih povući za funkcioniranje vlasti na razini Federacije.

Kopirati