Specijalni predstavnik EU

Još je rano govoriti o suspenziji autonomnih trgovinskih mjera

Gospodarstvo / Flash | 13. 03. 2015. u 15:22 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Povodom nedavnih izvještaja u bh. medijima, iz Ureda specijalnog predstavnika EU pojasnili su da je Europska komisija predložila u lipnju 2014. zakonodavni akt EU (COM (2014) 386) kojim će biti produžene tzv. Izuzetne trgovinske mjere za zemlje i područja koja sudjeluju ili su povezani s Procesom stabilizacije i pridruživanja Europskoj uniji i suspendirati njegova primjena na Bosnu i Hercegovinu.

Dodaju da bi, nakon usvajanja, suspenzija tih autonomnih trgovinskih povlastica (bescarinski pristup tržištu Europske unije) za određene poljoprivredne proizvode iz BiH stupila na snagu 1. siječnja 2016., osim ako se BiH složi s prilagođavanjem Privremenog sporazuma između EU i BiH prije kraja 2015. (ili, nakon stupanja na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju) uzimajući u obzir tradicionalnu trgovinu koja je postojala između Hrvatske i BiH prije nego što je Hrvatska postala članica EU.

Iz Ureda specijalnog predstavnika EU ističu da su se ostale zemlje zapadnog Balkana složile s Protokolom o prilagođavanju Sporazuma s EU, osim BiH, te da je, što se tiče proceduralnog aspekta, zakonodavni proces donošenja Odluke o produženju/suspendiranju autonomnih trgovinskih mjera (ATM) trenutno u tijeku.

Odbor koji to vodi u Europskom parlamentu (EP) je Odbor za međunarodnu trgovinu (INTA), a prije donošenja svog Mišljenja o prijedlogu ATM-a, taj Odbor je konzultirao Odbor EP-a za vanjske poslove (AFET).

Nacrt mišljenja Odbora AFET-a je izglasan 9. ožujka. Mišljenje AFET-a podržava prijedlog Komisije, izražavajući očekivanje da će neriješeno pitanje (tj. prilagođavanje Privremenog sporazuma ili Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju) biti riješeno do kraja 2015.

Prema Mišljenju: "Izvjestitelj (član EP Preda) ipak želi istaknuti da bi suspenziju trgovinskih povlastica za Bosnu i Hercegovinu trebalo smatrati poticajem za rješavanje trenutnog neslaganja s EU u vezi prilagođavanja Privremenog sporazuma. Izvjestitelj se nada da će nova vlast u BiH iskoristiti pozitivan poticaj novog pristupa EU spram BiH koji je Vijeće za vanjske poslove usvojilo 15. prosinca 2014., kako bi bilo riješeno ovo otvoreno pitanje."

Ured specijalnog predstavnika EU napominje da Mišljenje AFET-a nije konačno mišljenje Europskog parlamenta, ali da će biti uvršteno u Mišljenje INTA Odbora koji će glasati o svom Mišljenju 19. ožujka 2015. Nakon toga, Plenarna sjednica EP će glasati o konačnom Mišljenju u travnju.

Završni stadij zakonodavnog postupka je usvajanje prijedloga od Vijeća Europske unije, koje bi trebalo biti održano prije ljeta. Stoga je u ovom trenutku prerano donositi zaključke o konačnom sadržaju ili usvajanju prijedloga Komisije, priopćeno je iz Ureda specijalnog predstavnika EU u BiH.


Kopirati
Drag cursor here to close