Stečaj

Jedina tvornica olovaka u Hrvatskoj odlazi u stečaj, radnici dobili otkaze

Gospodarstvo / Flash | 17. 08. 2015. u 15:17 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

TOZ Penkala, jedina hrvatska tvornica olovaka, sredinom srpnja završila je u stečaju, a jučer su, po sili zakona, svi radnici dobili otkaz.

U trenutku pokretanja stečaja u TOZ-u je radilo 46 radnika. Prema riječima Tihomira Lalića, koji je do pokretanja stečaja bio direktor tvrtke, većini radnika su odmah ponuđeni novi ugovori, kako bi se nastavila proizvodnja i završili već ranije dogovoreni poslovi. prenosi Index.

S radom će nastaviti 23 radnika, koji su prihvatili nove ugovore. Nakon što je početkom 2013. godine TOZ Penkala pokrenula predstečajnu nagodbu, tvrtka je završila u stečaju zbog nemogućnosti plaćanja duga od 1,2 milijuna kuna, koji su dospjeli na naplatu nakon dvogodišnjeg razdoblja počeka.

Osim toga, javili su se i problemi s inozemnim partnerom iz Turske o kojem je TOZ ovisio u zimskoj sezoni, kad nema posla na domaćem tržištu. Radilo se o dugogodišnjem kupcu grafitnih mina koji se okrenuo istočnom tržištu, te im je zbog gubitka tog posla nedostajalo 900 tisuća kuna.

Kako je u razgovoru za Index potvrdio Lalić, TOZ Penkala će nastaviti s proizvodnjom dok ne potroše zalihe sirovina, a o daljnjem nastavku proizvodnje će odlučiti skupština vjerovnika.

Zbog vrijednih nekretnina koje TOZ penkala posjeduje, odnosno 60 tisuća četvornih metara zemljišta u Zagrebu, koje je pogodno za stambeno-poslovnu izgradnju, čija vrijednost višestruko nadmašuje vrijednost dugova, novac će dobiti vjerovnici, ali i postojeći dioničari.

Ipak, stečaj ne mora značiti i kraj proizvodnje i prekidanje višedesetljetne tradicije. TOZ Penkala, koja ima gotovo 80 godina dugu tradiciju, mogla bi i nakon stečaja nastaviti s radom. Takvu mogućnost potvrđuje i Lalić, koji kaže da postoji mogućnost, ako se tako odluči, da se proizvodnja određenog, isplativog, dijela asortimana nastavi na novoj lokaciji i nakon što završi stečajni postupak.

TOZ Penkala osnovana je u Zagrebu 1937. godine. Na početku je bila mali pogon za proizvodnju olovaka i pastela da bi kasnije prerasla u veliku proizvodnju školskog i uredskog pribora.

Zagreb je zahvaljujući radu ing. Slavoljuba Penkale, po kojem je tvornica nosila ime, svojevremeno bio središte proizvodnje olovaka. Penkala je 1906. godine počeo proizvoditi prvu mehaničku olovku na svijetu, a godinu kasnije i prvo nalivpero, piše Index.

Kopirati
Drag cursor here to close